Kvasny Prum. 2018; 64(1): 2-5 | DOI: 10.18832/kp201801

Zjišťování obsahu β-glukanů v ječmeni - reviewRecenzovaný článek

Ondřej JIRSA, Irena SEDLÁČKOVÁ, Kateřina VACULOVÁ
Agrotest fyto, s.r.o., Havlíčkova 2787/121, Kroměříž, 767 01

S nárůstem zájmu o zjištění obsahu β-glukanů souvisí i rozvoj metod jejich stanovení. Publikováno bylo vícero způsobů stanovení. V současné době je nejrozšířenější McClearyho enzymatická metoda založená na specifické hydrolýze β-glukanů enzymy s β-glukanasovou aktivitou a stanovení volné glukosy, která se stala oficiální metodou AACC, AOAC, ICC. Druhou nejvíce používanou je metoda průtokové injekční analýzy (FIA) založená na detekci fluorescence komplexu Calcofluoru s β-glukany. Tato metoda se stala oficiální metodou EBC. Dále jsou v článku zmíněny modifikace enzymové metody a další způsoby stanovení - chromatografické a spektrometrické.

Klíčová slova: barley, β-glucan, enzymatic method, Calcofluor, HPLC

Vloženo: 28. červen 2017; Přijato: 2. prosinec 2017; Zveřejněno: 15. únor 2018 

Reference

  1. Ahmad, A., Anjum, F. M., Zahoor, T., Nawaz, H., Raihan Dilshad, S. M., 2012: Beta Glucan: A Valuable Functional Ingredient in Foods. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52(3): 201-212. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Åman, P., Hesselman, K., 1985: An enzymic method for analysis of total mixed-linkage β-glucans in cereal grains. J. Cereal Sci., 3(3): 231-237. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Basařová, G. et al., 2015: Sladařství: teorie a praxe výroby sladu. Havlíček Brain Team, Praha. ISBN: 978-80-87109-47-2.
  4. Carr, J. M., Glatter, S., Jeraci, J. L., Lewis, B. A., 1990: Enzymic determination of β-glucan in cereal-based food products. Cereal Chem., 67(3): 226-229.
  5. Cauvain, S. P., Young, L. S., 2009: The ICC Handbook of Cereals, Flour, Dough & Product Testing: Methods and Applications. Lancaster DEStech Publications. ISBN: 978-1-932078-99-2.
  6. Czuchajowska, Z., Szczodrak, J., Pomeranz, Y., 1992: Characterization and Estimation of Barley Polysaccharides by Near-Infrared Spectroscopy. I. Barleys, Starches, and Beta-D-Glucans. Cereal Chem., 69(4): 413-418.
  7. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 2009: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to beta-glucans and maintenance of normal blood cholesterol concentrations (ID 754, 755, 757, 801, 1465, 2934) and maintenance or achievement of a normal body weight (ID 820, 823) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006 on request from the European Commission. EFSA Journal, 7(9): 1254. Přejít k původnímu zdroji...
  8. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA), 2011: Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to beta-glucans from oats and barley and maintenance of normal blood LDL-cholesterol concentrations (ID 1236, 1299), increase in satiety leading to a reduction in energy intake (ID 851, 852), reduction of post-prandial glycaemic responses (ID 821, 824), and "digestive function" (ID 850) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal, 9(6): 2207. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Hozová, B., Kuniak, Ľ., Moravčíková, P., Gajdošová, A., 2007: Determination of water-insoluble β-d-glucan in the whole-grain cereals and pseudocereals. Czech J. Food Sci., 25: 316-324. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Hu, G., Burton, Ch., 2008: Modification of standard enzymatic protocol to a cost-efficient format for mixed-linkage (1→3,1→4)-β-D-glucan measurement. Cereal Chem., 85(5): 648-653. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Johansson, L., Tuomainen, P., Ylinen, M., Ekholm, P., Virkki, L., 2004: Structural analysis of water-soluble and -insoluble β-glucans of whole-grain oats and barley. Carbohydr. Polym., 58(3): 267-274. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Jørgensen, K. G., 1988: Quantification of high molecular weight (1→3)(1→4)-β-d-glucan using Calcofluor complex formation and flow injection analysis. I. analytical principle and its standardization. Carlsberg Res. Commun., 53(5): 277. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Macháň, P., Ehrenbergerová, J., Cerkal, R., 2014: Sladovnicky a dieteticky významné neškrobové polysacharidy zrna ječmene. Kvasny Prum., 60(10): 258-265. Přejít k původnímu zdroji...
  14. McCleary, B. V., Glennie-Holmes, M., 1985: Enzymic quantification of (1→3) (1→4)-β-D-glucan in barley and malt. J. Inst. Brew., 91(5): 285-295. Přejít k původnímu zdroji...
  15. McCleary, B. V., Codd, R., 1991: Measurement of (1→3),(1→4)-β-D-glucan in barley and oats: A streamlined enzymic procedure. J. Sci. Food Agric., 55(2): 303-312. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Motilva, M.-J., Serra, A., Borrás, X., Romero, M.-P., Domínguez, A., Labrador, A., Peiró, L., 2014: Adaptation of the standard enzymatic protocol (Megazyme method) to microplaque format for β-(1,3)(1,4)-D-glucan determination in cereal based samples with a wide range of β-glucan content. J. Cereal Sci., 59(2): 224-227. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Pérez-Vendrell, A. M, Guasch, J. Francesch, M., Molina-Cano, J. L., Brufau, J., 1995: Determination of β-(1-3), (1-4)-D-glucans in barley by reversed-phase high-performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A, 718(2): 291-297. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Pérez-Vendrell, A. M., Brufau, J., Molina-Cano, J. L., Francesch, M., Guasch, J., 1996: Effects of cultivar and environment on β-(1,3)-(1,4)-D-glucan content and acid extract viscosity of Spanish barleys. J. Cereal Sci., 23(3): 285-292. Přejít k původnímu zdroji...
  19. Prugar, J. et al., 2008: Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. VÚPS, Praha. ISBN 978-80-86576-28-2.
  20. Samuelsen, A. B., Rieder, A., Grimmer, S., Michaelsen, T. E., Knutsen, S. H., 2011: Immunomodulatory activity of dietary fiber: Arabinoxylan and mixed-linked beta-Glucan isolated from barley show modest Activities in Vitro. Int. J. Mol. Sci., 12: 570-587. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Saulnier, L., Gévaudan, S., Thibault, J.-F., 1994: Extraction and partial characterisation of β-glucan from the endosperms of two barley cultivars. J. Cereal Sci., 19(2): 171-178. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Szczodrak, J., Czuchajowska, Z., Pomeranz, Y., 1992: Characterization and estimation of barley polysaccharides by near-infrared spectroscopy. II. Estimation of total beta-D-glucans. Cereal Chem., 69(4): 419-423.
  23. Synytsya, A., Budilová, E., Čopíková, J., 2010: Metodika třídění a výběru ječmene s odlišným obsahem neškrobových polysacharidů využitím FT-IR a FT-NIR. Certifikovaná metodika. VŠCHT Praha. ISBN: 978-80-7080-770-5.
  24. Velíšek, J., 1999: Chemie potravin. 1. OSSIS, Tábor. ISBN: 80-902391-3-7.
  25. Wu, J., Deng, X., Tian, B., Wang, L., Xie, B., 2008: Interactions between oat β-glucan and calcofluor characterized by spectroscopic method. J. Agric. Food Chem., 56(3): 1131-1137. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Zeković, D. B., Kwiatkowski, S., Vrvić, M. M., Jakovljević, D., Moran, C. A., 2005: Natural and modified (1→3)-β-D-glucans in health promotion and disease alleviation. Critical Reviews in Biotechnology, 25(4): 205-203. Přejít k původnímu zdroji...