Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 5
Kontinuální kvašení v melasovém lihovaru.Recenzovaný článek
A. SEILER
Kvasny Prum. 1955; 1(5): 98-100 | DOI: 10.18832/kp1955023
Autor popisuje tři technologické postupy kontinuálního kvašení používaného v SSSR. Jsou to: Postup laureáta Stalinovy ceny F. I. Gladkého, Výzkumného ústavu lihovarského v Kyjevě a Malčenko-Krištulův.
Polokontinuitný spôsob výroby pekárskeho droždia.Recenzovaný článek
V. STUCHLÍK
Kvasny Prum. 1955; 1(5): 100-101 | DOI: 10.18832/kp1955024
Autor podává informaci o polokontinuální výrobě pekařského droždí v Trenčianské drožďárně. Uvádí hlavní znaky polokontinuální výroby a upozorňuje na různé provozní obtíže.
Aktivované pivovarské kvasnice.Recenzovaný článek
J. RENTZ
Kvasny Prum. 1955; 1(5): 102-104 | DOI: 10.18832/kp1955025
V článku jsou shrnuty poznatky o aktivování odpadních pivovarských kvasnic pro krmné účely. Autor seznamuje s výrobní metodou.
Vermouth, kořeněné víno, hlavní představitel desertních vín.Recenzovaný článek
J. ŠILÍNEK
Kvasny Prum. 1955; 1(5): 105-106 | DOI: 10.18832/kp1955026
Autor uvádí své zkušenosti s výrobou vermouthu. Shrnuje skladní podmínky jakostní výroby. V závěru popisuje jím používanou výrobní metodu.
Použití membránových filtrů při sanitačně bakteriologických rozborech.Recenzovaný článek
O. BENDOVÁ
Kvasny Prum. 1955; 1(5): 106-107 | DOI: 10.18832/kp1955027
Autorka podává zprávu o výsledcích porovnávacích zkoušek při zjišťování zárodků E. Coli ve vodě metodou membránových filtrů a Ficker-Partišovou metodou. Dokazuje, že použití membránových filtrů je jednodušší, rychlejší a hlavně přesnější.
Pokroky v tepelném hospodářství melasových lihovarů.Recenzovaný článek
E. GREGOR
Kvasny Prum. 1955; 1(5): 108-111 | DOI: 10.18832/kp1955028
Autor popisuje systém přístroje k výrobě jemného lihu bezprostředně ze zápary a destilační odparky. Oba přístroje posuzuje s hlediska úspor tepelné energie.
Vinaři zavádějí vnitropodnikový chozrasčot.Recenzovaný článek
J. URBAN
Kvasny Prum. 1955; 1(5): 111-112 | DOI: 10.18832/kp1955029
V článku jsou uvedeny poznatky jedné provozovny ČVZ s vnitropodnikovým chozrasčotem.