Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 5


Kontinuální kvašení v melasovém lihovaru.Recenzovaný článek

A. SEILER

Kvasny Prum. 1955; 1(5): 98-100 | DOI: 10.18832/kp1955023  

Autor popisuje tři technologické postupy kontinuálního kvašení používaného v SSSR. Jsou to: Postup laureáta Stalinovy ceny F. I. Gladkého, Výzkumného ústavu lihovarského v Kyjevě a Malčenko-Krištulův.

Polokontinuitný spôsob výroby pekárskeho droždia.Recenzovaný článek

V. STUCHLÍK

Kvasny Prum. 1955; 1(5): 100-101 | DOI: 10.18832/kp1955024  

Autor podává informaci o polokontinuální výrobě pekařského droždí v Trenčianské drožďárně. Uvádí hlavní znaky polokontinuální výroby a upozorňuje na různé provozní obtíže.

Aktivované pivovarské kvasnice.Recenzovaný článek

J. RENTZ

Kvasny Prum. 1955; 1(5): 102-104 | DOI: 10.18832/kp1955025  

V článku jsou shrnuty poznatky o aktivování odpadních pivovarských kvasnic pro krmné účely. Autor seznamuje s výrobní metodou.

Vermouth, kořeněné víno, hlavní představitel desertních vín.Recenzovaný článek

J. ŠILÍNEK

Kvasny Prum. 1955; 1(5): 105-106 | DOI: 10.18832/kp1955026  

Autor uvádí své zkušenosti s výrobou vermouthu. Shrnuje skladní podmínky jakostní výroby. V závěru popisuje jím používanou výrobní metodu.

Použití membránových filtrů při sanitačně bakteriologických rozborech.Recenzovaný článek

O. BENDOVÁ

Kvasny Prum. 1955; 1(5): 106-107 | DOI: 10.18832/kp1955027  

Autorka podává zprávu o výsledcích porovnávacích zkoušek při zjišťování zárodků E. Coli ve vodě metodou membránových filtrů a Ficker-Partišovou metodou. Dokazuje, že použití membránových filtrů je jednodušší, rychlejší a hlavně přesnější.

Pokroky v tepelném hospodářství melasových lihovarů.Recenzovaný článek

E. GREGOR

Kvasny Prum. 1955; 1(5): 108-111 | DOI: 10.18832/kp1955028  

Autor popisuje systém přístroje k výrobě jemného lihu bezprostředně ze zápary a destilační odparky. Oba přístroje posuzuje s hlediska úspor tepelné energie.

Vinaři zavádějí vnitropodnikový chozrasčot.Recenzovaný článek

J. URBAN

Kvasny Prum. 1955; 1(5): 111-112 | DOI: 10.18832/kp1955029  

V článku jsou uvedeny poznatky jedné provozovny ČVZ s vnitropodnikovým chozrasčotem.