Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 2


Rozdelovanie alfa- a beta- amylasy pri sladovaní papierovou chromatografiou.Recenzovaný článek

E. ŠTEFCANOVÁ-BOLFOVÁ

Kvasny Prum. 1958; 4(2): 25-29 | DOI: 10.18832/kp1958003  

není k dispozici

Provozní a technologické posouzení maltomobilu Robinson.Recenzovaný článek

I. HLAVÁČEK

Kvasny Prum. 1958; 4(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1958004  

Při sledování funkce maltomobilu Robinson v provozu a při posouzení jakosti hotového sledu vyrobeného za jeho použití bylo konstatováno, že konstrukce stroje a funkce stroje jsou dobré a že je možno doporučit zařazení maltomobilu Robinson do práce v našich sladovnách i s hlediska technologického.

Polarometrické stanovení sacharosy a rafinosy v melase dvojí enzymatickou hydrolysou.Recenzovaný článek

J. LACINÝ

Kvasny Prum. 1958; 4(2): 34-39 | DOI: 10.18832/kp1958005  

V článku je popsána metoda, kterou lze stanovit skutečný obsah sacharosy a rafinosy v řepné melase. Pro hydrolýzu se používají enzymatické preparáty, které se vyrábějí na základě jednoduchého postupu z pekařského droždí a pivovarských kvasinek spodního kvašení. Hydrolýza trvá přibližně 16 hodin (přes noc). Rozdíl mezi výsledky paralelních stanovení nesmí překročit 0,3 %. Obsah sacharosy a rafinosy je nezbytný pro výpočet zkvasitelného cukru. Aplikací popsaného postupu získáme přesnější podklady pro stanovení výtěžku ethanolu z různých melas než u dříve používaných metod.