Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 4
Československá mikrosladovna na Světové výstavě v Bruselu 1958.Recenzovaný článek
M. RŮŽIČKA
Kvasny Prum. 1958; 4(4): 73-75 | DOI: 10.18832/kp1958009
Mikrosladovna byla postavena se zaměřením na potřebu československých sladoven, které se zřetelem k vlastnostem domácích ječmenů a ke klimatickým podmínkám se přidržují výroby zeleného sladu na humnech a hvozdění na dvoulískových hvozdech. Tímto směrem byl změřen vývoj konstrukce dvoulískových hvozdů, u nichž se při posledním provedení kombinovaného vytápění dosahují výkony až 180 kghotového světlého sladu na 1 m2lísky za 24 h přirozeným tahem, tj. bez ventilátorů. Při spotřebě paliva pod 100 000 kcal na q hotového světlého sladu, měřeno v palivu a nikoli v páře nebo horké vodě. Duplicitní jednolískový hvozd slouží nejen...
Průzkum vazby oxidu uhličitého v pivu.Recenzovaný článek
J. HUMMEL
Kvasny Prum. 1958; 4(4): 79-80 | DOI: 10.18832/kp1958010
Sledování zbytkového CO2 v pivu po rozpěnění volným pádem je instruktivní, protože osvětluje pevnost vazby oxidu uhličitého v pivu vůbec. Po rozpěnění za stejných podmínek uniklo z různých druhů piv 45 až 65 % veškerého CO2 , přičemž některá piva se vyznačovala vyšším podílem snadno resorbovatelného CO2, avšak největší měrou se projevil stupeň přesycení. Hodnoty zbytkového CO2 kolísaly jen ve velmi úzkých mezích. Jen piva intensivně ochuzená o bílkoviny jevila sklon k snazšímu uvolňování CO2.
Nátery z umelých hmôt vo vinárskom priemysle.Recenzovaný článek
D. MAŇKOVÁ, J. JANIGA
Kvasny Prum. 1958; 4(4): 81-83 | DOI: 10.18832/kp1958011
Polyvinylchloridové nátery nie sú vhodné pre nádrže na kvasenie a skladovanie tak chuťove a aromaticky citlivého nápoja ako je víno. Nátery z epoxydovej živice Upon 1200 P možno vo vinárstve používať len vtedy, ak nátery na kovové tanky budú prevedené odborne a s použitím kvalitného materiálu. Tieto tanky budú slúžiť len na krátkodobé skladovanie konzumného vína beznej akosti. Víno v týchto tankoch je treba sledovať po chuťovej a analytickej stránke, zvlášť obsah železa, či nenastalo behom skladovania poškodenie a odlupovanie náter.
Výroba droždia s liehom.Recenzovaný článek
L. TOMEČEK
Kvasny Prum. 1958; 4(4): 83-85 | DOI: 10.18832/kp1958012
Článok porovnáva dve alternatívy prítokového výrobného spôsobu droždia, a to v spotrebe vzduchu a melasy na produkciu droždia pri výrobe droždia "bez liehu" a s liehom. Presun ve výťažkových pomeroch smerom k liehu zaručuje finančný zisk vo vyššej hodnote výrobkov, zvýšenie výroby liehu v nezmenenom kvasnom priestore pri zachování kapacity výroby droždia a znamená zníženie spotreby melasy na výrobu 1 t droždia. Konečne uplatnenie výroby droždia s liehom znižuje i mzdové náklady na jednotku sur. liehu, pretože pracnosť obsluhy nie je úmerná zvýšenej výrobe surového liehu droždiarenského.