Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 3


Identifikace aldehydů, esterů a vyšších alkoholů v produktech získaných rektifikací etylalkoholu.Recenzovaný článek

V. P. GRJAZNOV

Kvasny Prum. 1959; 5(3): 58-61 | DOI: 10.18832/kp1959006  

Z výsledků chromatografického rozboru obilno-bramborového a melasového surového lihu můžeme vyvozovat, že pochází-li  ze suroviny normální jakosti, pak obsahuje z esterů octan metylnatý, etylnatý a izoamylnatý, a z alkoholů metyl-, etyl-, propyl-, izobutyl- a izoamylalkohol. Jiné estery a jednomocné alkoholy nebyly v surovém lihu nalezeny. Aby mohly být stanoveny vlastnosti a identita příměsí, které se vyskytují při rektifikaci lihu v dvoukolonovém kontinuálním rektifikačním přístroji, byly z něho za provozu odebírány produkty a analyzovány na obsah aldehydů, esterů a alkoholů v příměsích popsanými chemickými a chromatografickými metodami. Výsledky...

Několik provozních problémů z výroby kyseliny mléčné vyšší jakosti.Recenzovaný článek

K. POCHOBRADSKÝ

Kvasny Prum. 1959; 5(3): 67-71 | DOI: 10.18832/kp1959007  

Z mnohých technologických problémů, vyskytujících se při výrobě jakostní potravinářské kyseliny mléčné, byla sledována vhodnost komlexometrického způsobu kontroly průběhu kvašení a výtěžnosti v krystalizaci, byla zavedena epurace zkvašených zápar a ověřována možnost užití rotačních vakuových filtrů k odstranění některých manipulačně náročných operací ve výrobě. Melasou se do výroby kyseliny mléčné zanášejí některé smyslově výrazné látky, jejichž odstranění vyžaduje krystalizaci a hlubokou afinaci, popř jiné afinanční procesy, čímž se význam melasy pro výrobu jakostní kyseliny mléčné podstatně snižuje. Komplexometrický způsob kontroly...