Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 5


Pokusy s využitím extraktů hořkých chmelových látek z pivovarských dek a kalů.Recenzovaný článek

M. VANČURA, J. BEDNÁŘ

Kvasny Prum. 1959; 5(5): 105-109 | DOI: 10.18832/kp1959010  

Výsledky laboratorních a čtvrtprovozních pokusů s kvasnými dekami a hořkými kaly naznačují, že způsob využití hořkých látek z těchto odpadů je realizovatelný a rentabilní. Bude však ještě třeba tyto výsledky ověřit v poloprovozním měřítku. Zejména bude nutno a) přezkoušet nejvhodnější způsob sušení těchto odpadů a po vysušení sledovat jejich trvanlivost a případné změny při skladování; b) uskutečnit sérii poloprovozních a hlavně provozních várek, aby byl důkladně ověřen vliv extraktu z pivovarských odpadů na chuťové vlastnosti výrobku;   c) vypracovat hlubší ekonomický rozbor podle výsledků prací v rove 1959, zvláště...

Nové způsoby přípravy zákvasů v lihovarech.Recenzovaný článek

G. I. FERTMAN

Kvasny Prum. 1959; 5(5): 112-119 | DOI: 10.18832/kp1959011  

Používání podílů kvasící zápary místo zákvasu má určité výhody a proto je nutné tento způsob přednostně závádět, je-li v závodě možnost přepouštět podíly kvasící zápary do zákvasných kádí a z nich zpět do kvasných kádí samospádem anebo čerpacím zařízením, které se dodatečně postaví. Není-li takových možností, mají se zákvasy připravovat v podílu sladké zápary bez přiživování sladem. Je nutno kontrolovat jakost získaných zákvasů a popř. i zařídit přiživení sladem, aby se zvýšila jejich kvasivost. Z velkého počtu navržených způsobů přípravy zákvasu v podílu sladké zápary mají se přednostně volit ty, u nichž bylo k urychlení dozrávání zákvasu použito...

Evidence obalů a statistika výstavu piva na děrných štítcích.Recenzovaný článek

A. LEJČEK, J. OLMER

Kvasny Prum. 1959; 5(5): 119-124 | DOI: 10.18832/kp1959012  

Evidence obalů v pivovarském průmyslu je důležitou složkou hospodářské činnosti. Pivovarský podnik používá desetitisíce sudů v mnohamilionové hodnotě. Mechanizace evidence těchto obalů pomocí děrných štítků je obsahem projektu, který byl zaveden od počátku roku 1959 v Jihočeských pivovarech, n.p., České Budějovice. Projekt řeší: a) úplnou evidenci sudů podle druhů s denním záznamem pohybů a měsíčních výkazů zůstatku u jednotlivých odběrních míst, b) zpracování statistiky o výstavu piva podle všech potřebných hledisek. Výsledky mechanizace se projeví ve zvýšení produktivity práce, ve snížení nákladů a ve zpřesnění evidence. Projekt...