Kvasný Průmysl, 1972 (roč. 18), číslo 1


Výzkumný ústav pivovarský a sladařský – pracoviště BrnoNerecenzovaný článek

Miroslav TRKAN

Kvasny Prum. 1972; 18(1): 4-6  

Sladařský den uspořádala 1. listopadu 1971 závodní pobočka České vědeckotechnické společnosti spolu s vedením Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Brně k padesátému výročí založení brněnského pracoviště. V oficiální části programu pronesl ředitel brněnského pracoviště Ing. M. Trkan přednášku na téma „Historie a práce brněnského ústavu“, jejíž podstatnou část otiskujeme. Na ni navázal projev ředitelky VÚPS Dr. O. Bendové, CSc, která z titulu své funkce a současně jménem oborového ředitelství Pivovary a sladovny ocenila výsledky dosažené na pracovišti ve výzkumu a kontrole a přínos pracoviště československému sladařskému průmyslu....

Kontinuální sladovna typu SATURNNerecenzovaný článek

František JANATKA

Kvasny Prum. 1972; 18(1): 7-9  

V Jugoslávii byla uvedena do provozu první kruhová kontinuální sladovna systému SATURN. Výsledky z provozu prokázaly schopnost zařízení vyrábět kvalitní slad, odpovídající požadavkům jugoslávských pivovarů. Zařízení má originální technické řešení a odvážnou koncepci výrobního cyklu, uspořádaného do kruhu.

Kvalita melasy a jej vzťah k výrobe droždiaNerecenzovaný článek

Anastázia GINTEROVÁ, Soňa HUNČÍKOVÁ

Kvasny Prum. 1972; 18(1): 10-12  

Kvalita melasy z hľadiska fermentačného priemyslu je veľmi ťažko definovateľný pojem a po všetkých sledovaných koreláciach vychádza stále pre posúdenie danej vzorky ako najvhodnejší samotný fermentačný pokus. Na základe získaných poznatkov o viac-menej úzkych koreláciach medzi zložením  melasy a jej vlastnosťami vo fermentačnom procese sa v mnohých zemiach kritéria pre posúdenie  kvality melasy časom spresňujú  a sprísňujú. V protiklade k tomuto faktu šiel v posledných rokoch normotvorný vývoj u nás, kde došlo k zmierneniu normou predpísaných ukazovateľov.