Kvasný Průmysl, 1973 (roč. 19), číslo 12


Kvalita piva z hlediska náhrady chmele chmelovým extraktem.Recenzovaný článek

J. MOŠTEK

Kvasny Prum. 1973; 19(12): 265-268 | DOI: 10.18832/kp1973024  

V měřítku čtvrtprovozních  10° světlých várek objemu po 35 l byl studován vliv čtyř chmelů výrazně odlišné světové provenience (ČSSR, NSR, SSSR, USA) a z nich  záhy připravených chmelových extraktů dvoustupňovou extrakcí ( metylenchlorid- voda)na fyzikálně chemické  a senzorické vlastnosti hotových piv a na dusíkatou skladbu jejich nebiologických zákalů. Na základě rozsáhlé studie několika desítek vzájemně srovnatelných zkušebních várek byl vymezen rozsah změn řady důležitých analytických kriterií mladin a hotových piv a charakterizovány změny jejich senzorických vlastností.

Nové formy propagace a distribuce kvasničných kultur.Recenzovaný článek

J. FAKTOR

Kvasny Prum. 1973; 19(12): 268-271 | DOI: 10.18832/kp1973025  

Příspěvek se zabývá problematikou vývoje propagačních zařízení v poválečných létech. Uvádí se vývoj velkokapacitních souprav, v nichž se získává potřebné provozní množství kvasničních kultur bez pracného pozvolného pomnožování. Zároveň se porovnává nový systém otevřeného pomnožování, zaváděný v posledních létech, kdy jsou především pěstěny kladné vlastnosti kultur pro zvyšování jejich výkonu při poměrně nenáročné obsluze. V této souvislosti uvažuje se i o nových možnostech distribuce v množství 1-2 kg, kdy kvasničné kultury mají vysokou technickou čistotu.

Výroba aktivního sušeného droždí sušením droždí ve fluidní vrstvě. 2. Vliv suroviny, balení a uchování na jakost ASD. Srovnání ASD s lisovaným droždím (LD).Recenzovaný článek

M. ŠESTÁKOVÁ

Kvasny Prum. 1973; 19(12): 277-279 | DOI: 10.18832/kp1973026  

Přehled literatury o dalších faktorech, ovlivňujících jakost aktivního lisovaného droždí, tj. surovina a balení a uchování výrobku. Požadavky na jakost lisovaného droždí určeného pro výrobu aktivního sušeného droždí jsou jiné než pro prodejní lisované droždí. Surovina pro výrobu aktivního sušeného droždí se vybírá podle těchto ukazatelů: chemické složení a mikrobiologická čistota droždí, stejnoměrnost kvasničných buněk a stálost jejich enzymového komplexu; nudličkový tvar lisovaného droždí nedrobivé a nemazlavé konzistence. Pro dlouhodobé uchování aktivního lisovaného droždí se omezuje přítomnost vzdušného kyslíku a vlhkosti, vyšší teplota prostředí...