Kvasný Průmysl, 1974 (roč. 20), číslo 12


Vliv solí Zn, Cd a Hg na růst mléčných baktérií.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

Kvasny Prum. 1974; 20(12): 265-267 | DOI: 10.18832/kp1974033  

Zkoumal se vliv solí Cd,Zn,Hg na růst 8 kmenů laktobacilů a 7 kmenů pediokoků ze sbírkových kultur i izolovaných z piva. Inhibiční účinek klesal v řadě Hg>=Cd>Zn. Soli Cd a Zn potlačovaly více růst pediokoků než lactobacilů. Minimální inhibiční koncentrace chloridu kademnatého (CdCl2 . 2,5 H2O) v pevné půdě připravené k prokvašení sladiny a dalších látek se pohybovaly v rozmezí 200 - 1400 mg/l pro laktobacily a 1,6 - 100 mg/l pro pediokoky. Soli Zn působily podobně, ale k inhibici bylo zapotřebí řádově vyšších koncentrací. Soli rtuti potlačovaly růst lactobacilů a pediokoků ve stejném rozsahu.

Přístrojové hodnocení čirosti piva.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN, J. ŠTICHAUER

Kvasny Prum. 1974; 20(12): 268-271 | DOI: 10.18832/kp1974034  

Autoři navrhují na základě širokého průzkumu mezi členy pivovarských hodnotitelských komisí stupnici přístrojového hodnocení stupně kvality čirosti piva. Navrhovaná stupnice navazuje na odpovídající senzorickou stupnici a vyhovuje všem teoretickým požadavkům. Výsledky, získané v rámci průzkumu potvrzují platnost vztahu mezi intenzitou podnětu a počitku navrženého Stevensem.