Kvasný Průmysl, 1974 (roč. 20), číslo 2
Vztah mezi dvěma metodami stanovení cizích kvasinek v pivovarství.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1974; 20(2): 25-27 | DOI: 10.18832/kp1974004
Článek se zabývá vztahy mezi stanovením cizích kvasinek v pivovarství metodou s krystalovou violetí a metodou s kyselinou monojódoctovou. Obvykle se tento vztah určuje očkováním a kultivací čistých kmenů cizích kvasinek na obou půdách. Je navržena metoda, která umožňuje rozhodnout, zda vztah nalezený tímto způsobem odpovídá výsledkům zjištěným analýzami provozních vzorků. Používá se Lederbergovy otiskové metody (replica plating technice), původně navržené k izolaci mutantů. Výsledky ukázaly, že např. pro metody stanovení cizích kvasinek na půdě s krystalovou violetí a na půdě s kyselinou jódooctovou platí vztah úplné disjunkce...
Zahušťování a sušení kvasničného mléka.Recenzovaný článek
Z. AUNICKÝ
Kvasny Prum. 1974; 20(2): 28-31 | DOI: 10.18832/kp1974005
Sušení netermolyzovaného kvasničného mléka v rozprašovací sušárně je možné do koncentrace 17% sušiny. Při vyšším obsahu sušiny ztrácí mléko tekutost. Je proto nutné je termolyzovat. Termolyzované mléko lze bez obtíží zahušťovat na filmové odparce na 24-28% sušiny. Mléko zahuštěné na 24% sušiny je možno v rozprašovací sušárně normálně sušit. Byly provedeny laboratorní a provozní pokusy. V článku jsou popsány technické podmínky uvedených operací.
Štúdium propagácie čistých kultúr vínnych kvasiniek.Recenzovaný článek
F. MALÍK
Kvasny Prum. 1974; 20(2): 32-34 | DOI: 10.18832/kp1974006
Práce prináša poznatky z produkcie kvasničnej biomasy na hroznovom mušte. Študovali sa tri kmene vínnych kvasiniek: Saccharomyces bayanus Saccardo 1985 (Bratislava 0 a 1) a Saccharomyces cerevisiae Hansen 1883 (Hliník 1). Experimenty sa robili na laboratórnom fermentéri o objeme 30 litrov. Pri propagácii biomasy z inokula (so zanedbaním vplyvu alkoholu) sa zistilo. Že pri vyšších koncentráciach biomasy rýchlosť rozmnožovania klesá. Propagácia biomasy z inokula ( s vplyvom tvoriaceho sa alkoholu) konštatuje brzdiaci vplyv alkoholu na rýchlosť rozmnožovania. Propagácia z namnoženej biomasy poukazuje na skutočnosť, že rýchlosť rozmnožovania...
Zmnožování psychrofilních a slizotvorných mikroorganismů ve slazených nealkoholických nápojích.Recenzovaný článek
L. ŠVORCOVÁ
Kvasny Prum. 1974; 20(2): 35-41 | DOI: 10.18832/kp1974007
Bylo sledováno zmnožování psychrofilních a slizotvorných mikrobů v sacharózovém prostředí i v tomto prostředí obohaceném organickými látkami za aerobních i anaerobních podmínek a teplot 1,10,17,25°C. Ve všech případech docházelo ke zmnožování bakterií. Nižší teploty se projevovaly prodloužením lag a log fáze výskytové křivky. Jejich průběh byl při teplotách 25 a17°Ctéměř stejný, při teplotě 10°Cbylo maxima dosaženo o 2 dny později, tj. 7. den inkubace, při teplotě 1°Cbylo dosažené množství o 2 řády nižší, mezi 5. a13. dnem inkubace, maxima, tj. 106 buněk bylo dosaženo teprve 36. Den inkubace. Vliv organických látek se projevil při inkubaci...