Kvasný Průmysl, 1975 (roč. 21), číslo 1
Problematika varního výtěžku.Recenzovaný článek
J. CUŘÍN, V. ČERNOHORSKÝ
Kvasny Prum. 1975; 21(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1975001
Možnosti intenzifikace klasického varního procesu jsou omezeny tím, že každé jeho zkrácení zpravidla snižuje varní výtěžek. Bez negativního vlivu na varní výtěžek je pouze intenzifikace aplikací šrotování se separací pluch, vlhčení sladu před šrotováním a šrotování za mokra. Naproti tomu varní výtěžek zřetelně snižuje zkrácené rmutování, zkrácení scezování rychlejším průtokem vyslazovací vody vrstvou mláta a snižování odparu při chmelovaru, zejména nahrazení chmelovaru jiným zásahem postrádajícím odpar. Optimální časový průběh varního procesu je třeba odvodit z celkového ekonomického posouzení. Spolehlivost varního výtěžku vypočteného z výsledku jedné...
Nová lahvárenská linka o výkonu 24 000 lahví/h.Recenzovaný článek
F. HUBÁČEK, A. KUBR, J. CHRAMOSTA
Kvasny Prum. 1975; 21(1): 11-17 | DOI: 10.18832/kp1975002
Článek obsahuje ekonomické srovnání lahvárenských linek různých výkonů, celkový pohled na komplexní linku a stručný popis jednotlivých v lince zařazených strojů. Cílem článku je seznámit čtenáře s nově vyvinutou komplexní mechanizovanou lahvárenskou linku na plnění piva o výkonu 24 000 lahví/h.