Kvasný Průmysl, 1975 (roč. 21), číslo 2
Metodika stanovení bílkovin v ječmenu.Recenzovaný článek
A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ
Kvasny Prum. 1975; 21(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1975003
Vzhledem k tomu, že zvyšující se obsah bílkovin ve sladovnickém ječmenu je celosvětový problém, objevuje se snaha zařadit toto kritérium do normy. Zakotvení bílkoviny do ČSN je podmíněno vypracováním metody dostatečně rychlé a přesné. Na základě rešerše byly rozděleny metody stanovení dusíku na čtyři skupiny: mineralizace materiálu, barevné reakce ječného výluhu, stanovení elementárního dusíku volumometricky a ostatní analytické metody. Ve všech skupinách byly sledovány postupy ke zrychlení spolu s použitím nových moderních přístrojů.
Zjednodušené titrační stanovení kysličníku uhličitého v nápojích.Recenzovaný článek
J. ŠROGL, S. AUGUSTIN, J. TETZELI, L. NOVOTNÝ
Kvasny Prum. 1975; 21(2): 36-38 | DOI: 10.18832/kp1975004
Stanovení CO2 v nápojích je jednou z nejdůležitějších analýz. Vedle velmi rozšířených manometrických metod jsou často používané i titrační metody. Navrhovaná modifikace titrační metody záleží v odběru vzorku injekční stříkačkou a jeho převodu do přebytku NaOH. Titrace přebytečného hydroxidu kyselinou používá k indikaci bodu ekvivalence objektivní kolorimetrii. Metoda je velmi dobře srovnatelná s jinými běžnými metodami stanovení CO2 v nápojích.
Zavedení mezinárodní soustavy jednotek do technické praxe.Recenzovaný článek
G. KLAZAR
Kvasny Prum. 1975; 21(2): 39-41 | DOI: 10.18832/kp1975005
Na základě usnesení normalizační komise při RVHP zavádějí všechny členské státy organizovaně nové měrové jednotky soustavy SI. V článku jsou diskutovány přednosti této soustavy i potíže aplikace v některých oborech. Podrobně je probrán způsob uplatnění nových mezinárodních jednotek v pivovarsko-sladařském průmyslu.