Kvasný Průmysl, 1977 (roč. 23), číslo 2
Surogace ječmenem bez enzymových preparátů II. Aplikace šrotování za mokra.Recenzovaný článek
J. CUŘÍN, V. ČERNOHORSKÝ, J. ŠTICHAUER
Kvasny Prum. 1977; 23(2): 28-32 | DOI: 10.18832/kp1977003
Autoři vypracovali a řadou provozních zkoušek prověřili postup zpracování nesladovaného ječmene zešrotováním za mokra společně se sladem. Ječmen lze takto zpracovávat na běžném zařízení pro šrotování za mokra s využitím skladovacích i transportních systémů určených pro slad. Hlavní přednost postupu je v omezení až eliminaci řady negativních důsledků surogace nesladovaným ječmenem jako jsou prodloužení doby scezování či negativní změny organoleptického charakteru bez jednoznačné vazby na zpracování nesladovaného ječmene.
Cizorodé látky v nealkoholických nápojích.Recenzovaný článek
M. NOVOTNÝ
Kvasny Prum. 1977; 23(2): 32-34 | DOI: 10.18832/kp1977004
Autor diskutuje vliv cizorodých látek aditivních, které se úmyslně přidávají do poživatin z technologických příčin nebo k ovlivnění jejich charakteristik a látek kontaminujících, které přicházejí do potravin neúmyslně.
Některé možnosti aplikace technického skla v kvasném průmyslu.Recenzovaný článek
T. BÜRGERMEISTER
Kvasny Prum. 1977; 23(2): 35-37 | DOI: 10.18832/kp1977005
Článek seznamuje s novým využitím skla v pivovarské praxi při propagaci kvasinek. Pro potřeby pivovarů a dalších provozů byla vyvinuta speciální aparatura ze skla SIMAX. V první části je uveden popis modelové stanice s obsahem400 l, která sloužila po dobu jednoho roku v pivovaru Cheb, v němž bylo ověřeno celé zařízení. Výsledky provozních zkoušek jsou shrnuty ve druhé části. V závěru je popsána nově vyprojektovaná stanice, která vyhovuje i kapacitnímu požadavku, tj.1 000 lv jednom pracovním cyklu.