Kvasný Průmysl, 1977 (roč. 23), číslo 3
Nové metody a přístroje na stanovení kyslíku rozpuštěného v pivě.Recenzovaný článek
J. ŠATAVA, J. ŠATAVA jr.
Kvasny Prum. 1977; 23(3): 49-51 | DOI: 10.18832/kp1977006
V článku se popisují principy měření kyslíku v mladině a v pivě. Uvádí se přehled používaných elektrod a měřicích přístrojů analogových a digitálních. Jako příklady jsou uvedeny výrobky firem, které jsou na přístrojovém trhu v Československu. Závěrem jsou uvedeny výsledky měření v 12% pivu. Zatímco u mladiny je žádoucí optimální provzdušnění, aby se indukovalo kvašení, je ve všech dalších stadiích výroby přítomnost kyslíku nežádoucí, poněvadž snižuje senzorickou jakost a urychluje tvorbu fyzikálního zákalu.
Vyhodnocování kontrolních várek v pivovarech z energetického hlediska.Recenzovaný článek
S. BAXA
Kvasny Prum. 1977; 23(3): 52-56 | DOI: 10.18832/kp1977007
Kontrolní várky v pivovarech, při nichž se sleduje vazba spotřeb paliv na technologii, mohou sloužit po vyhodnocení jako konkrétní podklad pro racionalizaci tepelného hospodářství varny. V článku jsou popsány tři provedené kontrolní várky (v parní, plynové a uhelné varně). A je uvedeno jejich tepelně technické vyhodnocení. Porovnáváním výsledků kontrolních várek se nejlépe objeví skryté rezervy, jejichž zjištění je dostatečným podkladem pro technické a organizační opatření ve výrobě.
K problémům scezování v pivovarství.Recenzovaný článek
L. CHLÁDEK, J. SKALIČKA
Kvasny Prum. 1977; 23(3): 56-59 | DOI: 10.18832/kp1977008
Práce popisuje průběh filtračního děje při nekonvenčním způsobu scezování na tlakových a vakuových filtrech. Na základě provedených filtračních testů je rozebrán a zhodnocen vliv použité podložky na vytváření filtračního koláče a následný průběh celého filtračního děje. Je proveden teoretický výpočet filtrační závislosti pro scezování na tlakovém filtru při použití šrotu provozního mletí. Teoretická závislost je porovnána s výsledkem filtračních testů a rozebrány vlivy na průběh filtrace v praxi. Jsou uvedeny hodnoty konstant sladinové suspenze, zejména porozity, specifického povrchu a dalších, které jsou potřebné pro praktické, grafickopočetní...
Využití kontinuální kultivace při biosyntéze aminokyselin. I. Kyselina L-glutamová.Recenzovaný článek
P. PILÁT
Kvasny Prum. 1977; 23(3): 60-62 | DOI: 10.18832/kp1977009
Článek podává přehled o současném stavu využití metody kontinuální kultivace pro biosyntézu kyseliny glutamové. Hlavní problémy řešení vícestupňové fermentace, stabilita produkčního kmene a potlačení růstu kontaminujících mikroorganismů, nebyly doposud uspokojivě vyřešeny a proto tento výhodný typ kultivace mikroorganismů nedosáhl zatím využití v průmyslovém měřítku.
Nové metody pro zpracování ovoce na šťávy. Současný stav výzkumu a realizace v praxi.Recenzovaný článek
R. ČEJKOVÁ, I. VYKOUKOVÁ
Kvasny Prum. 1977; 23(3): 63-68 | DOI: 10.18832/kp1977010
Práce je zaměřena na použití pektolytických preparátů při výrobě ovocných šťáv. V úvodu jsou uvedeny vlastnosti a složení průmyslově vyráběných pektolytických preparátů a vhodnost jejich použití. Jsou uvedeny některé význačné formy ze zahraničí, které vyrábějí preparáty pro aplikaci do drtě (částečná pektolýza) nebo k čiření do šťávy, popř. ke kombinované aplikaci. Dále jsou popsány laboratorní zkoušky s lisováním fermentované ovocné drtě z jahod, rybízu, švestek a hrušek. V provozních podmínkách byl ověřen lisovací proces s fermentovanou rybízovou drtí. Výsledky zkoušek prokázaly výhodnost fermentace ovocných drtí, především z bobulovin. V porovnání...