Kvasný Průmysl, 1977 (roč. 23), číslo 7
Stanovení koncentrace cukrů v pivovarství.Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ, I. ČERNÁ
Kvasny Prum. 1977; 23(7): 145-149 | DOI: 10.18832/kp1977024
Autorky přezkoušely sedm metod pro stanovení cukrů a určily u nich šíři intervalu spolehlivosti. Kontrolním pivovarským laboratořím doporučují pro stanovení zkvasitelných redukujících cukrů spektrofotometrickou metodu podle Hudsona. Pro zjištění obsahu celkových cukrů doporučují především metodu s kyselinou fenol-sírovou, popřípadě modifikaci s anthronovým činidlem podle Yadava. Autorky experimentálně ověřily vhodnost v literatuře uváděného faktoru 0,81 pro přepočet zdánlivého stupně na skutečný stupeň prokvašení. Na základě analýz vzorků mladin s různým složením sypání určily faktor 0,96 pro přepočet skutečného stupně prokvašení na koncentraci...
Stanovení bílkovin ve sladu a sladině metodou Kunitake-Kobayshiho.Recenzovaný článek
A. DOLEŽALOVÁ, M. NENTWICHOVÁ
Kvasny Prum. 1977; 23(7): 150-152 | DOI: 10.18832/kp1977025
V návaznosti na dřívější práce týkající se stanovení bílkovin v ječmenu, byla vyzkoumána metodika Kunitake-Kobayshiho také na vzorcích sladu a sladiny. Byly provedeny úpravy navážky vzorku (2,2 g sladu) a množství pipetované sladiny (55 ml), jinak byl princip metody zachován. Chyby stanovení se pohybují v mezích analytických chab Kjeldahlovy metody, reprodukovatelnost se vyrovná téměř stanovení na přístroji Kjel-Foss. Metodika Kunitake-Kobayshiho na stanovení bílkovin ve sladu a rozpustného dusíku sladiny je rychlá, jednoduchá, přesná a dobře reprodukovatelná a lze ji použít ve všech provozních laboratořích sladoven i pivovarů.
Vliv acidity fermentačního média na tvorbu kyseliny itakonové při kultivaci plísně Aspergillus terreus.Recenzovaný článek
M. RYCHTERA
Kvasny Prum. 1977; 23(7): 154-162 | DOI: 10.18832/kp1977026
V článku je podán stručný přehled problematiky fermentační výroby kyseliny itakonové použitím plísně Aspergillus terreus. Práce se zaměřila na jeden z faktorů, který ovlivní rychlost produkce kyseliny, na pH. Bylo experimentálně dokázáno, že pro maximální výtěžnost produktu je nutné při jednorázové kultivaci upravit pH média na hodnotu 2,8 - 3,1 a během fáze největšího poklesu pH, tj. prakticky během exponenciální fáze růstu plísně, pH neupravovat. Při kontinuálním způsobu v jednom členu je výhodnější pracovat při nižším průtoku a při pH 2,7 - 2,9. Analýzou obou procesů se naskýtá možnost zlepšení produkce způsobem, který lépe...