Kvasný Průmysl, 1977 (roč. 23), číslo 9
Použití československých adsorbentů při výrobě koloidně stabilních piv.Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ, J. ŠKACH, I. ČERNÁ
Kvasny Prum. 1977; 23(9): 193-197 | DOI: 10.18832/kp1977032
Polymerované polyfenolové látky jsou většinou méně stálé v roztoku a barevné. Proto nepříznivě ovlivňují koloidní i senzorickou stabilitu piva. Naopak jednoduché polyfenoly, např. antokyanogeny, působí v zredukovaném stavu jako přirozené antioxidanty. Autorka referuje o polymerní hmotě Sorsilén. Jedná se o československý výrobek, který mimo další významné vlastnosti má schopnost specificky sorbovat z roztoků polymerované polyfenoly při zachování původní koncentrace antokyanogenů. Na experimentálních příkladech ze čtyř sérií provozních zkoušek se dokumentuje u různých druhů piv jednak zlepšení indexu polymerace polyfenolů, jednak oddálení senzorického...
Praktické zkušenosti s univerzálním schématem senzorické analýzy piva.Recenzovaný článek
J. CUŘÍN
Kvasny Prum. 1977; 23(9): 198-202 | DOI: 10.18832/kp1977033
Autor ve svém sdělení uvádí praktické zkušenosti, získané v průběhu více než šestiletého praktického používání univerzálního schématu senzorické analýzy piva, jehož návrh publikoval v roce 1970. Schéma se po uskutečnění některých dílčích úprav ukázalo jako velmi vhodné k řešení řady kontrolních i výzkumně vývojových úkolů a bylo ve čtyřstupňové podobě celostátně uplatněno při povinném hodnocení organoleptické jakosti piva.
Niektoré vinársko-technologické vlastnosti československých kmeňov vínnych kvasiniek.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK
Kvasny Prum. 1977; 23(9): 207-212 | DOI: 10.18832/kp1977034
Na základe dlhoročných štúdií ekológie, taxonómie, fyziológie a biochémie vínnych kvasiniek trvale udržovaných v Zbierke kvasiniek Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave, sa vybralo niekoľko vysokoaktívnych kmeňov, ktoré úspešne možno aplikovať vo veľkovýrobných podmienkach kvasenia muštov a ovocných štiav. Zovšeobecňujúc tieto vlastnosti možno v porovnaní so spontánnym kvasením potvrdiť výhody aplikácie čistých kultúr. Výhody spočívajú predovšetkým v neodkladnom zahájení a v hladkom priebehu kvasenia, v kompletnom odkvasení posledných zvyškov cukru a v minimálnej tvorbe nežiadúcich vedľajších produktov kvasenia. Aplikácia čistých...