Kvasný Průmysl, 1978 (roč. 24), číslo 3


Studie využití ječmene jako částečné náhražky sladu při výrobě 10% světlého piva.Recenzovaný článek

V. Ch. BAČVAROV, J. MOŠTEK

Kvasny Prum. 1978; 24(3): 49-54 | DOI: 10.18832/kp1978008  

Komplexní zhodnocení výsledků fyzikálně chemických a organoleptických analýz mladin a piv čtvrtprovozních 10% světlých várek potvrdilo reálnou možnost praktického využití intenzifikovaného jednormutového postupu (trvajícího 194 min) místo dvourmutového postupu (trvajícího 265 min). České slady světlého typu průměrné i nadprůměrné kvality vyhovovaly i bez aplikace enzymových preparátů k přípravě těchto várek surogovaných až do výše 30 % ječmenem. Fyzikálně chemické ani organoleptické vlastnosti hotových piv nebyly výrazně změněny.

Příspěvek ke stanovení vyšších alkoholů v pivě.Recenzovaný článek

J. VOBORSKÝ, M. KAHLER

Kvasny Prum. 1978; 24(3): 54-58 | DOI: 10.18832/kp1978009  

Porovnaly se dvě kolorimetrické metody s chromatografickým stanovením. Ze získaných výsledků vyplývá, že kolorimetrické metody podávají neúplný pohled na obsah vyšších alkoholů, protože barevnou reakci poskytují pouze 2-methylpropanol-1, 3-methylbutanol-1, 2-methylbutanol-1 ačástečně butanol, zatímco ostatní senzoricky významné alkoholy nereagují s PDMABA. De Clerckova metoda je vhodnější než metoda Pfenningerova, protože získané výsledky se blíží součtu uvedených alkoholů zjištěných plynovou chromatografií. Hodnoty vyšších alkoholů Phenningerovou metodou jsou zpravidla až o 20 % nižší. Pro stanovení esterů se nedoporučuje postup, který je...

Možnost využití kvasinek vypěstovaných na syntetickém etanolu v lidské výživě. II. Snížení obsahu nukleových kyselin v kvasinkách.Recenzovaný článek

M. RUT, F. ŠTROS, P. HLADEČEK

Kvasny Prum. 1978; 24(3): 58-67 | DOI: 10.18832/kp1978010  

Na základě důkladného studia literatury a možností realizace do výrobního měřítka byl pro odstranění nukleových kyselin zvolen chemický způsob opracování kvasinek při zachování buněčné stěny. Byly prostudovány podmínky kysele-tepelného opracování kvasinek (kyselost, doba a teplota) a podmínky amoniakální extrakce (koncentrace amoniaku a doba). Pro prakticky úplné odstranění nukleových kyselin z kvasinek byl navržen postup sestávající z kysele-tepelného opracování kvasničné suspenze (10 až 13 gkvasničné suš. ve 100 ml, 0,3 MH3PO4, 80 až 90 °C, 30 min) a amonikální extrakce (4% NH3, při normální teplotě 1 h)....

Mikrobiální produkce L-lysinu na bázi etanolu a kyseliny octové.Recenzovaný článek

P. PILÁT

Kvasny Prum. 1978; 24(3): 67-70 | DOI: 10.18832/kp1978011  

Podobně jako při výrobě mikrobiálního proteinu SCP, pronikají také do fermentační výroby aminokyselin snahy použít petrochemických surovin. Kromě uhlovodíků patří mezi nejperspektivnější syntetický etanol a kyselina octová. Použitím nových produkčních mikroorganismů a technologických postupů bylo při biosyntéze L-lysinu dosaženo již výsledků, srovnatelných se sacharidickými zdroji.