Kvasný Průmysl, 1978 (roč. 24), číslo 6
Citlivost kvasinek ke "smrtícím " kmenům.Recenzovaný článek
O. BENDOVÁ, B. PARDONOVÁ
Kvasny Prum. 1978; 24(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1978018
Z výsledků zkoušek vyplynulo , že kontaminace pivovarské výroby kmeny "smrtících" kvasinek mohou mít závažný vliv na průběh kvašení i kvalitu konečného výrobku. Především jde o zpomalení kvasného procesu a o negativní dopad na organoleptické vlastnosti piva vlivem vyššího podílu mrtvých buňek v kultuře a jejich následné analýzy a vlivem nepříznivého složení aromatických látek v pivě. Experimentálně bylo zjištěno, že " faktor účinkuje i proti jiným druhům rodu Saccharomyces, zatímco kvasinky jiných rodů a jejich druhů jsou k němu zřejmě neutrální.
K otázke štruktúry kvality sladovníckeho jačmeňa.Recenzovaný článek
Š OČKAY
Kvasny Prum. 1978; 24(6): 125-128 | DOI: 10.18832/kp1978019
V presných poľných polyfaktoriálnych pokusoch bol študovaný vplyv predplodiny kukurice na siláž a ozimná pšenica na niektoré ukazovatele mechanických a chemických vlastností v zrne jarného jačmeňa. Z prvkov úrodnosti boli hodnotené indiviuálne z hlavného klasu a z klasu odnoží vplyv predplodiny na vyrovnanosť zrna, podiel odnoží na celkovej úrode, hmotnosť 1000 zrn a ich vzťahy k obsahu bielkovín v sušine zrna. Z hľadiska hodnotenia kvantitatívnych ale aj kvalitatívnych znakov preukazne vyššia kvalita bola dosiahnutá po kukurici na siláž. Obsah bielkovín po kukurici na siláž v sušine zrna hlavného klasu a odnoží bol vyrovnaný. Po ozimnej pšenici...
Nepřímé metody automatického dávkování substrátu při aerobních kultivacích mikroorganismů.Recenzovaný článek
F. ŠTROS, L. ADÁMEK, M. RUT
Kvasny Prum. 1978; 24(6): 128-131 | DOI: 10.18832/kp1978020
V průběhu jednorázových přítokových kultivací a při kontinuálních kultivacích v limitu kyslíku je výhodné přidávat do média substrát v dávkách odpovídajících rychlostí rozmnožování mikroorganismů. Hladina substrátu v médiu má zajišťovat nebrzděný růst, nemá však překročit mez, nad kterou probíhají nežádoucí vedlejší metabolické pochody. Vedle metod založených na fyzikálně chemických vlastnostech některých substrátů lze pro automatické dávkování zdroje uhlíku využít změn parametrů kultivace vyvolaných poklesem substrátu pod kritickou mez, jako jsou např. změna pH, vzestup koncentrace rozpuštěného kyslíku, náhlá změna redox-potenciálu,...
Zvyšovanie stability kvality prírodných vín vo Vinárskych závodoch o. p. závod Nitra.Recenzovaný článek
Š PORUBSKÝ, J. JANIGA
Kvasny Prum. 1978; 24(6): 132-134 | DOI: 10.18832/kp1978021
Autori článku rozoberajú situáciu vo Vinárských závodoch Nitra z hľadiska strojno - technologického. Na základe doterajších prevádzkových pokusov a po zabezpečení programování jednotlivých celkov zabezpečia dodržiavanie čistoty a dobré výsledky predovšetkým i v boji proti zmätkovitosti.
Stanovenie chinínu a kofeínu v nealkoholických nápojoch.Recenzovaný článek
A. PRÍBELA, K. TOMÁŠEK, B. MEDOVARSKÁ
Kvasny Prum. 1978; 24(6): 135-137 | DOI: 10.18832/kp1978022
Podľa štatistického zhodnotenia je pre rutinní kontrolu obsah chinínu najvhodnejšia metoda fluorometrická, ktorá je velmi citlivá, relativne špecifická, dostatočne presná a veľmi rýchla. Pre stanovenie kofeinu je vhodná titračná metoda, pomerne presná a časove menej náročná jako metoda fotometriká. Pre štanovenie teobrominu je použitelná gravimetrická metoda. K získaniu exaktných výsledkov je nutné chromatografické rozdelenie.