Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 8


Hodnocení chmele a chmelových produktů podle analytických kritérií jako předpoklad efektivního využívání surovin v pivovarství.Recenzovaný článek

K. WILDING

Kvasny Prum. 1979; 25(8): 169-172 | DOI: 10.18832/kp1979024  

Od roku 1979 byl v NDR zaveden obecně platný, vědecky podložený systém hodnocení hořkých látek, vhodný pro zemědělství, zpracování chmele i aplikaci v pivovarství. Cena chmele i chmelových produktů se jednotně hodnotí podle analyticky zjištěného obsahu hořkých látek. V pivovarství se chmel a chmelové produkty dávkují podle obsahu hořkých látek s přihlédnutím k okamžitému provoznímu stupni využití hořkých látek a požadovanému obsahu izohumulonů v pivě.

Význam využití pivovarských odpadů v zemědělství.Recenzovaný článek

K. BOČEK

Kvasny Prum. 1979; 25(8): 172-174 | DOI: 10.18832/kp1979025  

Článek informuje o nutnosti důsledného sběru a využití pivovarských odpadů dosud ještě nedostatečně využívaných. Rozebírá příčiny tohoto stavu a hledá jeho nápravu jak v pivovarech, tak i  zemědělských závodech. Současně se zabývá ekonomickým přínosem ze zvýšeného prodeje těchto odpadů a snížením finančních náhrad za vypouštění odpadních vod do veřejných toků. Důsledným sběrem přispívá pivovarský průmysl i k zlepšování životního prostředí. V tabulkové části jsou citovány obsahy důležitých aminokyselin, stopových prvků a vitamínů obsažených v tekutých pivovarských kvasnicích, důležitých pro výkrm vepřového a hovězího dobytka,...

Biosyntéza L-lysinu na bázi hydrolyzátu dřeva a kyseliny octové u kmenů Corynebacterium glutamicum.Recenzovaný článek

J. PELECHOVÁ, F. SMÉKAL, V. BULANT, V. KRUMPHANZL

Kvasny Prum. 1979; 25(8): 174-177 | DOI: 10.18832/kp1979026  

V předložené práci byla sledována možnost náhrady klasických zdrojů uhlíku hydrolyzátem dřeva při fermentační přípravě L-lysinu. Byly testovány růstové a produkční schopnosti kmenů Corynebacterium glutamicum nejprve na agarových půdách s různou koncentrací redukujících látek, dále v tekutých mediích s jednotlivými sacharidy, jejichž přítomnost v hydrolyzátu dřeva byla zjištěna chromatograficky. Na základě dosažených výsledků byly provedeny fermentační pokusy, a to jednak se samotným hydrolyzátem dřeva jako jediným zdrojem uhlíku ve fermentační půdě, jednak v kombinaci s různými typy dávkovacích směsí. Podstatnou...

Jakost potravinářských výrobků a cizorodé látky.Recenzovaný článek

J. DANĚK

Kvasny Prum. 1979; 25(8): 183-186 | DOI: 10.18832/kp1979027  

Je charakterizována ve stručnosti dosavadní činnost SIJ VPP v Praze na úseku kontroly cizorodých látek.