Kvasný Průmysl, 1980 (roč. 26), číslo 10


Provozní várky s izoextraktem při výrobě DIA-piva.Recenzovaný článek

M. VANČURA, J. KUBÍČEK, J. LOOS

Kvasny Prum. 1980; 26(10): 217-219 | DOI: 10.18832/kp1980035  

Ke snížení ztrát hořkých látek vznikajících v souvislosti s vysokým stupněm prokvašení DIA-piva autoři snížili dávku chmele o 50 % a hořkost upravili izoextraktem, který dávkovali v podobě 2% vodního roztoku do přetlačného tanku. Komplexní vyhodnocení provozních zkoušek potvrdilo možnost nahradit při výrobě DIA-piva 50 % chmele izoextraktem, aniž by byly negativně ovlivněny chuťové vlastnosti tohoto piva. Také ekonomický efekt navrženého postupu je příznivý.

Výpočet koncentrací nečistot v médiu v průběhu fermentace.Recenzovaný článek

J. ROSÁK, J. PELECHOVÁ, V. KRUMPHANZL

Kvasny Prum. 1980; 26(10): 219-222 | DOI: 10.18832/kp1980036  

V rámci této práce byla vypracována metodika výpočtu koncentrací nečistot ve fermentační kapalině, které přecházejí se substrátem, tj. syntetickým ethanolem. Teorie výpočtu byla porovnána s laboratorním měřením, s poměrně dobrým souhlasem. V praktickém výpočtu byly pak ukázány průběhy koncentrací nečistot v závislosti na čase pro provozní fermentace.

Bioinženýrská charakteristika sulfitových výluhů. II. Rychlost přenosu kyslíku a kultivační testy.Recenzovaný článek

J. PÁCA, P. KUJAN, V. MATĚJŮ

Kvasny Prum. 1980; 26(10): 222-226 | DOI: 10.18832/kp1980037  

Cílem studie bylo zjistit změny objemového koeficientu přenosu kyslíku v kalcium-bisulfitových a natrium-bisulfitových výluzích v závislosti na koncentraci rozpuštěné sušiny a při zvýšeném obsahu solí v důsledku neutralizace a dodávky nezbytných živin a ethanolu pro další mikrobiální zpracování. Kromě toho byly ověřeny i základní růstové charakteristiky kvasinky Candida utilis v kontinuální kultivaci na novém typu natrium-bisulfitových výluhů. Výsledky ukázaly, že s růstem koncentrace rozpustné sušiny klesá hodnota koeficientu KLa. Změny koeficientu KLa jsou ovlivněny nejen přídavkem solí a ethanolu, ale i druhem a množstvím použitého...

Přehled a vývoj dezinfekčních prostředků v potravinářském průmyslu.Recenzovaný článek

L. ŠVORCOVÁ

Kvasny Prum. 1980; 26(10): 226-229 | DOI: 10.18832/kp1980038  

Práce pojednává o možnostech kontaminace nealkoholických nápojů i jiných potravin během zpracování v provozu. Každý závod má svou specifickou značně odolnou mikroflóru, takže koncentrace doporučované výrobci jsou často nedostačující pro účinnou dezinfekci. Proto je třeba při aplikaci nového dezinfekčního prostředku v závodech experimentálně prověřit účinnou koncentraci. Pro tyto účely se používá metoda zřeďovací, metoda testovacích nosičů, metoda disková. Jsou probrány v ČSSR vyráběné a dosažitelné dezinfekční prostředky, počínaje louhy a kyselinami. Je uvedena účinnost nově vyráběných Alkonů. Za nejúčinnější jsou považovány chlórové preparáty, chloramin...