Kvasný Průmysl, 1980 (roč. 26), číslo 5


Rychlý způsob stanovení hustoty sladiny.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ, J. LUNER

Kvasny Prum. 1980; 26(5): 98-101 | DOI: 10.18832/kp1980015  

Přístroj DMA 55 pracuje s velkou přesností a reprodukovatelností. Měření na tomto přístroji trvá vzhledem k vysokým požadavkům ústavu na preciznost déle než tradiční metoda. Tuto nevýhodu však eliminuje automatický provoz bez dohledu obsluhy a získání výsledků bez nutnosti přepočítávání z hmoty pyknometru. Pro vysokou cenu přístroje doporučujeme pouze v centrálních laboratořích.

Nový pivovar v Moskve s kapacitou 1 mil. hl/rok.Recenzovaný článek

R. ŠUSTÁK, F. KRÁL, L. PAŘÍZEK

Kvasny Prum. 1980; 26(5): 101-104 | DOI: 10.18832/kp1980016  

Očakovský pivovar, ktorý je už rok v prevádzke, je dobrou vizitkou i pre našich pracujúcich, ktorí majú svoj podiel na výstavbe tohoto pivovaru. Novopostavená kapacita v Moskve zlepší zásobovanie obyvateľov hlavného mesta ZSSR kvalitným 11% a 12% svetlým pivom, o ktoré je stále väčší záujem v celom Sovietskom zväze.

Intenzifikace výroby surového lihu použitím glukoamylázy na bázi Endomycopsis bispora.Recenzovaný článek

A. TÄUFEL, H. RUTTLOFF, V. JAROVENKO, P. LIETZ, B. USTINNIKOV, P. STEFFEN

Kvasny Prum. 1980; 26(5): 104-109 | DOI: 10.18832/kp1980017  

Používání mikrobiálních enzymových preparátů místo hvozděného sladu ke štěpení škrobnatých surovin ve výrobě obilního lihu nabývá stále více na významu. Kromě α-amylázy zdůrazňuje se zejména význam glukoamylázy, protože je schopna štěpit i α-1,6-glukosidické vazby hraničních dextrinů a zvyšuje podíl zkvasitelných cukrů. Aspergillus batatae a Endomycopsis bispora se kultivují submerzně na živné půdě obsahující výpalky, přidají se směsi nefiltrovaného kultivačního média obou mikroorganismů k surové zápaře, obsahující škrob a zkvasí se. Kvasný proces se urychlí, zcukřuje-li se zápara vyššími podíly glukoamylázy. Optimalizací koncentrace glukoamylázy...

Sušení pekařského droždí ve fluidní vrstvě.Recenzovaný článek

Z. BERAN

Kvasny Prum. 1980; 26(5): 109-114 | DOI: 10.18832/kp1980018  

Souhrn údajů pro návrh provozní sušárny droždí s fluidní vrstvou. Výsledky laboratorních zkoušek, zahrnující hydrodynamiku vrstvy droždí a její specifické vlastnosti, kinetiku a teplotní režim sušení. Metodika stanovení křivky sušení. Zhodnocení vlivu jednotlivých faktorů na proces sušení. Návrh kontinuálního a semikontinuálního procesu sušení. Ověření a zhodnocení procesu na průmyslové jednotce o kapacitě100 kgsuchého droždí za hodinu.