Kvasný Průmysl, 1980 (roč. 26), číslo 7
Územní specializace výroby sladovnického ječmene v ČSR.Recenzovaný článek
Z. VOŇKA
Kvasny Prum. 1980; 26(7): 145-148 | DOI: 10.18832/kp1980022
Na základě půdně klimatických podmínek, obsahu bílkovin v zrně a množství nakupovaného sladovnického ječmene byla navržena specializace výroby ječmene pro sladovnické a krmivářské účely. Předpokládá se, že v oblasti sladovnického ječmene může být využito 50 % a v přechodné oblasti 30 % produkce pro sladovnické účely. V oblasti krmného ječmene nutno věnovat pozornost faktorům (pěstební technologie a genotyp), které podporují biosyntézu bílkovin a tím zvýšení krmné hodnoty zrna. Provedené kalkulace ukazují, že i zvýšené množstevní požadavky sladovnického průmyslu při udržení jakosti zrna lze při specializaci výroby zajistit. Poděkování: Autor děkuje...
Skúsenosti pri vyhodnocovaní cudzorodých látok v sladovníckom jačmeni, slade a pive.Recenzovaný článek
G. ONDRÍŠEKOVÁ, V. SEĎOVÁ
Kvasny Prum. 1980; 26(7): 149-151 | DOI: 10.18832/kp1980023
Od zahájenia úlohy "Sledovanie obsahu chlórovaných isenkticídov v jačmeni a v pivovarských surovinách", t. j. od roku 1977 bolo spracovaných 74 vzoriek, týkajúcich sa sladovnického jačmeňa, sladu, sladiny, mladiny a piva. Výsledky boli porovnané s normou povolených limitov pre obsah DDT a jeho metabolitov a taktiež HCH. Pri pokusoch prevedených až po hotový výrobok - pivo, bolo zistené, že približne 4 % z celkového obsahu chlórovaných insekticídov v jačmeni prechádza do piva. V ďalšej časti práce budú vybrané okresy pre trvalé sledovanie rezíduí chlórovaných insekticídov v jačmeni, aby bolo možné porovnať stav v ich obsahu ročne. V záujme zdravotnej...
Intenzifikace a optimalizace procesu při průmyslové kultivaci mikroorganismů.Recenzovaný článek
V. ŠIMEK
Kvasny Prum. 1980; 26(7): 152-156 | DOI: 10.18832/kp1980024
Článek navazuje na publikaci, v níž bylo v souvislosti s recirkulací média poukázáno na některé problémy spojené s intenzifikací procesu při produkci mikroorganismů. V prvé části je rozvedena kultivace mikroorganismů při úplné recirkulaci média. Látková bilance při biochemickém procesu ve fermentoru je sledována pro složku mikroorganismů a ostatní složky, kde výsledkem jsou exponenciální vztahy pro změnu koncentrace jednotlivých složek v závislosti na čase. V druhé části je uveden postup pro stanovení limitní meze intenzifikačního procesu pro libovolnou složku. S výhodou je použito zapojení fermentačního zařízení pro kontinuální kultivaci mikroorganismů...
Kultivace kvasinky Candida Utilis na etanolovém substrátu. V. Vliv některých biogenních prvků na růst ve čtvrtprovozním měřítku.Recenzovaný článek
J. RYBÁŘOVÁ
Kvasny Prum. 1980; 26(7): 156-160 | DOI: 10.18832/kp1980025
Kultivačními pokusy ve čtvrtprovozním měřítku byl ověřen příznivý vliv přídavku vápenatých a železitých solí do živného média spolu se zvýšením obsahu síranu hořečnatého na růst kvasinek Candida utilis na etanolu. Bylo zjištěno, že kromě množství uvedených prvků, resp. Ca a Fe, má značný význam také jejich vzájemný hmotový poměr. Jako nejvhodnější se ukázal poměr Ca: Fe = 20:1 v rozsahu koncentrací 64-108 mg Ca a 3,2 až 5,4 mg Fe/l média při zvýšeném obsahu hořčíku o 10,6 mg Mg/l média. Přídavkem 64 mg Ca a 3,2 mg Fe/l média bylo dosaženo zvýšení výtěžnosti o 8 % hm. proti kontrolnímu pokusu. Srovnávacími kultivacemi bylo dále stanoveno, že přídavek...