Kvasný Průmysl, 1980 (roč. 26), číslo 9


Stanovení aminokyselin plynovou chromatografií.Recenzovaný článek

H. ŠEDOVÁ, M. KAHLER

Kvasny Prum. 1980; 26(9): 193-197 | DOI: 10.18832/kp1980029  

V práci je podrobně popsán postup čištění a derivatizace aminokyselin a jejich stanovení plynovou chromatografií. Původní metoda podle Mac Kenzieho a Tenaschuka byla modifikována pro určení obsahu aminokyselin v mladině, pivě a ve víně. Použitelnost upraveně metody se ověřila analýzou směsi čistých aminokyselin, různých typů mladin, piv a vín. Všechny analýzy poskytly u paralelních vzorků reprodukovatelné výsledky při přesnosti 3 %. Této metody se může použít při sledování změn koncentrace aminokyselin v průběhu výroby piva, popřípadě k posouzení kvality sladu.

Taxonomická příslušnost pivu škodlivých laktobacilů a pediokoků.Recenzovaný článek

O. BENDOVÁ, V. KURZOVÁ

Kvasny Prum. 1980; 26(9): 197-199 | DOI: 10.18832/kp1980030  

Článek obsahuje stručný přehled vývoje názorů na taxonomické zařazování pivu škodlivých zástupců rodu Pediococcus z čeledi Streptococcaceae a rodu Lactobacillus z čeledi Lactobacillaceae,

Biosyntéza L-lysinu na bázi hydrolyzátu dřeva a kyseliny octové u kmenů Corynebacterium glutamicum. I. Utilizace uhlíkatých zdrojů.Recenzovaný článek

F. SMÉKAL, J. PELECHOVÁ, E. KINDLOVÁ, V. KRUMPHANZL

Kvasny Prum. 1980; 26(9): 200-202 | DOI: 10.18832/kp1980031  

Hexoso-pentosový komplex sacharidů obsažený v kyselém hydrolyzátu dřeva je v kombinaci s kyselinou octovou vhodnou náhradou sacharosy ve fermentační půdě pro biosyntézu L-lysinu kmeny Corynebacterium glutamicum. Výsledky pokusů v měřítku laboratorních fermentačních tanků ukázaly reálnou možnost převodu fermentačního postupu biosyntézy L-lysinu do měřítka poloprovozního. Výtěžnost L-lysinu je přímo závislá na kvalitě hydrolyzátu dřeva, obsahu a zastoupení jednotlivých hexos a pentos a současně na koncentraci vedlejších produktů hydrolýzy, které působí inhibičně na růst mikroorganismu.

Možnosti energetických úspor v lihovarech.Recenzovaný článek

J. MORAVEC, J. ROSÁK, V. MALEČEK

Kvasny Prum. 1980; 26(9): 202-205 | DOI: 10.18832/kp1980032  

V článku je proveden rozbor, do jaké míry je konečné použití kvasného líhu v relaci k požadavkům na kvalitu líhu podle československých norem. Práce se dále zabývá spotřebou energie při rektifikaci v závislosti na lihovitosti produktu a možnostmi energetických úspor v lihovarech ČSR při snížení lihovitosti z 96,3 % obj. na 95,7 % obj. Závěrem je konstatováno, že asi 80 % produkce líhu nevyžaduje tak nízký obsah vody, který je předepsán ČSN a že lihovitost v oblasti 96,3 % obj. významně ovlivňuje spotřebu energie v lihovarech. Úsporu energie lze odhadnout při snížené lihovitosti z 96,3 % obj. na 95,7 % obj. na 25 až 35 % energie pro celou rafinaci....

Kontaminujúce druhy kvasiniek a kvasinkových mikroorganizmov vín a ich vlastnosti.Recenzovaný článek

E. MINÁRIK, H. BACHOVÁ

Kvasny Prum. 1980; 26(9): 206-208 | DOI: 10.18832/kp1980033  

Štúdium ekológie kvasiniek mladých hroznových vín pred a po prvom stočení z kalov ukázalo, že v mikroflóre prevažujú vedľa dokvášajúcich druhov rodu Saccharomyces kožkotvorné kvasinky. Kvasinková flóra tzv. nízkoalkoholických vín sa kvalitatívne líši od mikroflóry vín s obsahom alkoholu > 10 obj. % len do prvého stočenia. Kvasinková flóra fľaškových vín sa skladá takmer výlučne z druhov rodu Saccharomyces. Vysoká frekvencia a zastúpenie S. bailii var. bailii vo vínach poukazuje na nutnosť zvýšiť úsilie pri zabezpečovaní biologickej stability vín modernými kombinovanými fyzikálne-chemických metódami.

Podíl pokusného a vývojového střediska NEALKO při inovaci sortimentu nealkoholických nápojů.Recenzovaný článek

M. HEBELKA, M. ZBOŘIL

Kvasny Prum. 1980; 26(9): 208-210 | DOI: 10.18832/kp1980034  

Článek ukazuje práci PVS Nealko v Olomouci při inovaci sortimentu nealkoholických nápojů. Inovace je zaměřena především na obohacení trhu nápoji s vyšší jakostí a trvanlivostí, vývoj limonád obohacených nedostatkovými složkami, rozšíření výroby limonád na bázi tuzemských ovocných a zeleninových surovin, vývoj limonád odpovídajících zásadám racionální výživy a na výrobu limonád pro speciální užití.