Kvasný Průmysl, 1982 (roč. 28), číslo 2


Zkoušky senzorických schopností hodnotitelů piva.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN

Kvasny Prum. 1982; 28(2): 25-28 | DOI: 10.18832/kp1982006  

Autor se zabývá konkretizací československou oborovou normou 56 01 10 rámcově určených zkoušek senzorických schopností hodnotitelů pro podmínky pivovarského oboru. Navrhuje přesnou náplň jednotlivých zkoušek a předpokládá doplnění dalšího testu, nazvaného zkouškou na rozlišení nápojů. Tato zkouška vychází z modifikovaných metod zkoušení senzorických schopností hodnotitelů, zakotvených v Analytica EBC. Závěrem autor referuje  o výsledcích, získaných v rámci praktického zkoušení senzorických schopností hodnotitelů.

Genetické manipulace s pivovarskými kvasinkami.Recenzovaný článek

O. BENDOVÁ

Kvasny Prum. 1982; 28(2): 29-31 | DOI: 10.18832/kp1982007  

Článek obsahuje přehled metod genetické manipulace s pivovarskými kvasinkami s uvedením příkladů některých dosažených experimentálních výsledků. Hodnotí možnosti využití mutagenese, hybridizace sexuální a somatické, založené na fúzi protoplastů kvasinkových buněk, až po velmi perspektivní postupy transformace.

Určení kinetických konstant z experimentálních dat jednorázových kultivací.Recenzovaný článek

J. PÁCA

Kvasny Prum. 1982; 28(2): 32-38 | DOI: 10.18832/kp1982008  

Práce se zabývá stanovením specifické růstové rychlosti v exponenciální fázi růstové křivky. Přesnost stanovení hodnoty závisí na použité metodě. Byly testovány tyto modely: model podle Kona, proložení aproximační přímkou, objektivní stanovení mezních bodů exponenciální fáze růstu pomocí korelačního koeficientu o logistická funkce. Modely byly ověřeny na experimentálních hodnotách série bakteriálních kultivací provedených za podmínek přebytku kyslíku a při růstu v limitu kyslíku. Výsledky prokázaly, že nejvhodnější metodou ke stanovení je kombinace logistické funkce s polynomem 3. stupně s metodou objektivního stanovení mezních bodů.

Produkce L-lysinu při aplikaci nestandardních zdrojů dusíku.Recenzovaný článek

F. SMÉKAL, V. BULANT, E. KINDLOVÁ, M. MAZALOVÁ, S. ULBERT

Kvasny Prum. 1982; 28(2): 39-40 | DOI: 10.18832/kp1982009  

Byla studována produkce L-lysinu u kmenů Brevibacterium flavum a Corynebacterium glutamicum na bázi sacharózové technologie při aplikaci nestandardních zdrojů dusíku, jako jsou hydrolyzáty extrahovaného řepkového, lněného a bavlníkového šrotu a dále hydrolyzáty krmného droždí. Aplikací těchto N-zdrojů bylo dosaženo produkcí mezi 36-45 gL-lysinu/l fermentačního média za 96-120 hodin kultivace, Výsledky ukazují na reálnou možnost náhrady používané arašídové mouky některými tuzemskými surovinami, a to za podmínek optimalizace obsahu dusíkatého zdroje ve fermentačním médiu.

Možnosti ovplyvnenia kvasenia muštu aktivátorom z Botrytis cinerea.Recenzovaný článek

E. MINÁRIK

Kvasny Prum. 1982; 28(2): 41-43 | DOI: 10.18832/kp1982010  

V laboratórnych podmienkach sa študoval vplyv aktivátora pôvodu hýfovitej huby Botrytis cinerea na rýchlosť kvasenia a reprodukčnú schopnosť kvasiniek Saccharomyces oviformis a na zloženie skvaseného substrátu. Už v minimálnych dávkach sušeného preparátu z mycélia B. cynerea možno docieliť pozoruhodné urýchlenie začiatku i celého priebehu kvasenia, účinnejšie využitie cukru, vyšší obsah alkoholu a priaznivejšie zloženie vykvaseného muštu. Možné technologické dôsledky pri výrobe prírodne sladkých vín sa diskutujú.