Kvasný Průmysl, 1982 (roč. 28), číslo 7
Stanovení kovů v pivu a pivovarských surovinách.Recenzovaný článek
V. KELLNER, P. ČEJKA, F. FRANTÍK
Kvasny Prum. 1982; 28(7): 145-149 | DOI: 10.18832/kp1982029
V práci jsou stručně diskutovány metody používané ke stanovení koncentrace kovů v biologických materiálech s důrazem na atomovou absorpční spektrometrii (AAS). Je popsán postup práce technikou AAS a uvedeny její aplikace pro pivovarské účely. Jsou uvedeny výsledky měření koncentrací Fe, Mn, Cu, Zn, K, Na, Ca a Mg v 75 vzorcích z 16 pivovarů v ČSSR.
K určování nitrosaminů ve sladu a pivě.Recenzovaný článek
W. FRITZ, W.J. UHDE
Kvasny Prum. 1982; 28(7): 149-152 | DOI: 10.18832/kp1982030
Z hlediska toxikologie výživy představují N-nitrososloučeniny zvláštní problém, neboť v potravinách a poživatinách se nevyhnutelně vyskytují předstupně některých N-nitrososloučenin - nejrůznější nitrosovatelné aminové struktury, avšak také nitrosační látky, dusitany a dusičnany. N-nitrososloučeniny se mohou v potravinách tvořit nejrůznějšími technologickými vlivy: hvozděním, uzením, nakládáním; úpravou spojenou s pečením. Kromě toho je možný endogenní vznik v lidském zažívacím traktu (žaludek, střevo). Těkavé N-nitrososloučeniny se určují přístrojem "Thermal-Energy-Analyzer", model 502 M, po předchozím rozdělení plynovou chromatografií za použití plynového...
Efektivnost rozvoje výroby sladu.Recenzovaný článek
J. MLČOCH
Kvasny Prum. 1982; 28(7): 153-157 | DOI: 10.18832/kp1982031
Zabezpečení sladu v množství a kvalitě, vyhovující potřebám rozvoje výroby piva, je vedle nezbytnosti obnovy existující výrobní základny sladovnických výrob ČSR rozhodujícím motivem investiční výstavby. Hospodárnost připravované velkokapacitní sladovny spočívá ve výrazných úsporách pracovníků v rámci VHJ. Vytvoří se i podmínky pro zvýšení objemu výroby piva pro domácí spotřebu i pro export. Komplexní technickoekonomický rozbor využívající zásad systémového přístupu je prostředkem k vyjasnění reálných důsledků výstavby a provozu sladovny s objemem produkce 50 000 t sladu ročně na hospodářské výsledky investujícího podniku. Uplatňování naznačených přístupů...
Vliv železa na růst kmenů produkujících penicilin a na biosyntézu penicilinu.Recenzovaný článek
V. MATELOVÁ
Kvasny Prum. 1982; 28(7): 157-159 | DOI: 10.18832/kp1982032
Železo přítomné ve fermentační půdě neovlivňuje růst produkčních kmenů, výrazně však snižuje biosyntézu penicilinu; intenzita inhibice závisí na použitém produkčním mikroorganismu a na koncentraci železa ve fermentačním médiu. Železo vstupuje do mycelia, kde se kumuluje; mycelium má vlastnost téměř kvantitativně odstraňovat železo z fermentačního prostředí, z mycelia je pak železo uvolňováno až během autolýzy. Inhibiční vliv železa lze kvantitativně eliminovat kyselinou diethylentriaminpentaoctovou.
Nové poznatky ve vývoji nízkoenergetických nápojů.Recenzovaný článek
M. ZBOŘIL, M. HEBELKA, J. MALASKA, M. ČECHOVÁ
Kvasny Prum. 1982; 28(7): 160-162 | DOI: 10.18832/kp1982033
V článku jsou shrnuty nové poznatky ve vývoji nízkoenergetických nápojů, získané v pokusném a vývojovém středisku Nealko Olomouc. V úvodu je diskutována nejednotnost v názvosloví nízkoenergetických a diabetických nápojů a je navrženo jejich rozdělení. Postupně jsou uváděny a charakterizovány nízkoenergetické nápoje vyvinuté ve středisku v období let 1977 - 1981 a je poukázáno na nejdůležitější problémy související s vývojem těchto nápojů. V závěru je zdůrazněna nutnost věnovat této problematice trvalou pozornost.