Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 3


Nové způsoby výroby sladu.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(3): 49-51 | DOI: 10.18832/kp1983008  

Autorka referuje o způsobech přezkoušených na brněnském pracovišti VÚPS. Sledovaná problematika je zaměřena na úpravu procesu máčení ječmene, na zkrácení celkové doby sladování obměnami fyzikálních podmínek úpravou máčecí vody, použitím stimulátorů a mechanických zásahů. Podrobně bylo studováno zejména obrušování ječmene za použití obrušovače typu OKM 80/150 domácí výroby.

Porovnávání subjektivních a objektivních metod měření barvy sladiny.Recenzovaný článek

P. ČEJKA, J. ČEPIČKA, P. ZÍTEK, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(3): 52-56 | DOI: 10.18832/kp1983009  

V práci byly pozorovány dvě subjektivní a tři objektivní metody stanovení barvy sladiny a statisticky vyhodnoceny. Dále byla doporučena modifikovaná objektivní metoda měření barvy sladiny při 430 nebo 450 nm.

Čištění a dezinfekce v pivovarech z pohledu metody CIP. 1. Vybavení a funkce sanitační stanice.Recenzovaný článek

P. ŤOPKA

Kvasny Prum. 1983; 29(3): 57-61 | DOI: 10.18832/kp1983010  

V práci je popsána konstrukce a funkce sanitační stanice. Podrobně je diskutován sanitační program a sledování koncentrace čistících roztoků měřením vodivosti. Dále jsou uvedena praktická doporučení pro čištění potrubí a nádob. V závěru jsou uvedeny základní technologické a ekonomické aspekty pro koncipování sanitační stanice ve starším provozu.

Základní aspekty genetiky kvasinkové buňky.Recenzovaný článek

V. JIRKŮ, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(3): 62-66 | DOI: 10.18832/kp1983011  

Článek je stručným přehledem obecných aspektů kvasinkové genetiky. Vzhledem k velkému množství informací v dané oblasti je jeho rozsah v několika směrech omezen. Po stručném přehledu klíčových termínů je hlavní pozornost zaměřena  na organizaci a replikaci kvasinkových genómů, genetickou analýzu (včetně genetické analýzy kvasinkového buněčného cyklu) a rekombinacím in vitro. V těchto souvislostech je článek nutným teoretickým základem připravovaného přehledného článku "Genetické manipulace s průmyslovými kmeny kvasinek".

Vliv technologického postupu výroby šumivých vín na tvorbu aromatických látek.Recenzovaný článek

B. PARDONOVÁ, M. POLEDNÍKOVÁ, H. ŠEDOVÁ, M. KAHLER

Kvasny Prum. 1983; 29(3): 66-69 | DOI: 10.18832/kp1983012  

Vedle přímého vlivu výchozí suroviny na jakost šumivých vín uplatňuje se ještě použitá technologie. K bližšímu poznání změn zastoupení aromatických látek způsobených technologií se porovnaly čtyři výrobní postupy, a to klasický způsob, diskontinuální způsob a kontinuální výroba ve dvoustupňovém systému a podle sovětské l icence. U posledně jmenovaného postupu se zjistily největší kvantitativní odchylky. Téměř shodné složení aromatických látek jako  u vína z klasické technologie bylo dosaženo při aplikaci kontinuálního dvoustupňového systému.