Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 7


Problematika kovů v nápojích - Be, Cr, Ni, Sr.Recenzovaný článek

V. KELLNER, P. ČEJKA, F. FRANTÍK

Kvasny Prum. 1983; 29(7): 145-148 | DOI: 10.18832/kp1983026  

Práce pojednává o výzkumu toxických prvků Be, Cr, Ni a Sr z hlediska pivovarství, ale neopomíjejí ani aspekty jejich vlivu na zdraví člověka. Koncentrace kovů byly měřeny metodou atomové absorpční spektrometrie. Bylo měřeno 31 vzorků piv. Koncentrace be byla vždy nižší než 0,001 ppm, 70 % mělo obsah Cr mezi 0,002 až 0,009 ppm. Koncentrace Ni se pohybovali od méně než 0,003 ppm do 0,03 ppm s průměrnou hodnotou 0,015 ppm. Obsahy Sr ležely v rozmezí 0,08 - 0,38 ppm s průměrem 0,19 ppm.

Čištění a dezinfekce v pivovarech s pohledem metody CIP. II. Čištění - čistící prostředky.Recenzovaný článek

P. ŤOPKA, J. TOMAN

Kvasny Prum. 1983; 29(7): 148-154 | DOI: 10.18832/kp1983027  

V práci je diskutován vliv základních faktorů, jako je stav čištěné plochy, vhodnost konstrukce zařízení a fyzikálně chemický účinek čistícího prostředku na výsledný efekt čištění. Jsou uvedeny výhody čištění za horka a za studena. Problematika čištění pivovarského zařízení je rozdělena do několika úseků. Dále je uveden výčet základních požadavků na vodu pro přípravu čistících roztoků a stručný seznam nejběžnějších alkalických a kyselých čistících prostředků vyráběných v ČSSR se základními vlastnostmi a možnostmi použití.

Problematika metrológie vo VHJ Pivovary a sladovne.Recenzovaný článek

M. ROSINOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(7): 154-156 | DOI: 10.18832/kp1983028  

Analyzovala sa problematika a úlohy metrológie ako jedného zo systémov KSRAV v podmienkach VHJ Pivovary a sladovne. Okrem výkladu základných oblastí, ktorých sa metrológia dotýka, jej funkcie v systéme KSRAV je poukázané na metrologické zabezpečenie výroby a reprodukčného procesu vhodnou meracou, skúšobnou a regulačnou technikou. V nadväznosti na koncepciu rozvoja výroby piva, sladu a nealkoholických nápojov sú vyšpecifikované hlavné úlohy v režime riadenia metrológie, ktoré sa budú etapovite realizovať.

Kvasinka Torulopsis ethanolitolerans - nový producent krmných kvasnic ze syntetického ethanolu.Recenzovaný článek

J. RYBÁŘOVÁ, F. ŠTROS

Kvasny Prum. 1983; 29(7): 157-160 | DOI: 10.18832/kp1983029  

Kvasinky Torulopsis ethanolitolerans byly izolovány ze směsné provozní kultury, pasážované neaseptickými fed-batch kultivacemi v syntetickém médiu s ethanolem jako jediným zdrojem uhlíku. Základem provozní směsné kultury, získané z výroby krmných kvasnic ze sulfitových výluhů, byly kvasinky Candida utilis (80-90 %) a v menším množství byly přítomny kvasinky Candida tropicalis. Od těchto dvou druhů kvasinek se nový druh odlišuje v základních taxonomických znacích. Kvasinky Torulopsis ethanolitolerans mají schopnost využívat ethanol k tvorbě biomasy s vysokou výtěžností; tvorba, resp. akumulace...

Úprava obsahu kyselin ve víně.Recenzovaný článek

K. PRŮŠA, O. SMEJKAL

Kvasny Prum. 1983; 29(7): 161-163 | DOI: 10.18832/kp1983030  

Jsou popsány metody odkyselování vína uhličitanem vápenatým, hydrogenuhličitanem draselným, uhličitanem vápenatým s přídavkem podvojného vinanu-jablečnanu vápenatého a postupem Malitex. Jejich účinnost byla přezkoumána za laboratorních podmínek v objemech10 lu dvou druhů vína. Zjistilo se, že vína s nízkým obsahem kyseliny vinné se nejlépe odkyselují postupem Malitex, popř. hydrogenuhličitanem draselným. Těmito postupy se do vína nevnáší další cizí látky a produkty odkyselování jsou látky běžně obsažené ve víně. Přídavek hydrogenuhličitanu draselného zde urychluje vylučování vinného kamene. Použitím ostatních metod se obsah jednotlivých...