Kvasný Průmysl, 1985 (roč. 31), číslo 2
Porovnání rozdílů moučka - šrot, stanovení různými typy mlýnků.Recenzovaný článek
A. DOLEŽALOVÁ, M. NENTWICHOVÁ
Kvasny Prum. 1985; 31(2): 27-29 | DOI: 10.18832/kp1985004
V článku je rozvedeno stanovení rozdílů moučka -šrot na mlýncích Miag (25 %), Casella a DLFU. Jsou popsány typy mlýnků a uvedena hrubost mletí stanovená Pfungstadským prosévadlem. Rozdíl moučka - šrot je stanoven na všech typech mlýnků u různě rozluštěných sladů. Je vypočtena odchylka mezi jednotlivými mlýnky. U mlýnku DLFU je vyhodnocena škála pro hodnocení rozluštění sladu.
Využití zymocinů v průmyslu.Recenzovaný článek
V. VONDREJS, B. JANDEROVÁ, O. BENDOVÁ
Kvasny Prum. 1985; 31(2): 29-33 | DOI: 10.18832/kp1985005
Zymociny (killer faktory) jsou bílkoviny produkované některými druhy kvasinek a jim podobných organismů. Charakter smrtících kvasinek, tj. schopnost produkovat zymocin a rezistence k němu, je určena dvouřetězcovou RNA anebo zřídka DNA. Zymociny usmrcují buňky citlivých kmenů kvasinek. Molekulární mechanismus účinku zymocinů a vyjádření charakteru smrtících kvasinek je podrobně popsán na několik příkladech. Přenos smrtícího charakteru mezi kvasinkovými kmeny je možný pomocí sexuální hybridizace, indukované fúze protoplastů a cytodukce. Smrtící kvasinky mohou být "vyléčeny" od svého smrtícího charakteru. Nové metody selekce polyploidizace...
Zygosaccharomyces bailii - škodlivá súčasť mikroflóry fľašových hroznových vín.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK, Z. ŠILHÁROVÁ
Kvasny Prum. 1985; 31(2): 34-36 | DOI: 10.18832/kp1985006
Na základe dlhoročných štúdií kvasinkovej flóry vín so zvyškom cukru sa v práci poukazuje na výskyt škodlivých Zygosaccharomyces bailii vo flašových vínach. Diskutujú sa príčiny výskytu a prípadné stanovištia v prevádzke vinárskych závodov ako aj vhodné opatrenia na elimináciu týchto kvasiniek.
Biosyntéza L - lysinu u kmene Corynebacterium glutamicum 10-20/60. Nestandartní zdroje dusíku.Recenzovaný článek
F. SMÉKAL, N.I. ŽDANOVA, T.V. LEONOVA
Kvasny Prum. 1985; 31(2): 37-38 | DOI: 10.18832/kp1985007
Produkční kmen Corynebacterium glutamicum 10-20/60syntézuje na fermentačním médiu se sacharosou a nestandardními zdroji dusíku (hydrolyzáty řepkového, lněného a bavlníkového šrotu) 36 -44 g L lysinu/l kultivačního média. Experimenty byly prováděny v laboratorním měřítku v baňkách na rotační třepačce při29 °C po dobu 96 hodin fermentace.