Kvasný Průmysl, 1986 (roč. 32), číslo 1


Stanovení specifického filtračního odporu křemelin. I. Teorie, pracovní postup, reprodukovatelnost.Recenzovaný článek

J. VOBORSKÝ

Kvasny Prum. 1986; 32(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1986001  

Specifický filtrační odpor (SFO) filtračních křemelin je definován na základě matematické formulace filtračního procesu. Z této formulace je také odvozen princip stanovení SFO. Podrobně je popsán pracovní postup a uveden příklad přesného a zjednodušeného výpočtu. Reprodukovatelnost metody byla stanovena vyhodnocením 75 analýz různých křemelin a je vyjádřena dovoleným rozdílem dvou stanovení D = 5 %, vztaženo k průměrné hodnotě. oproti obdobným metodám (filtrační průtočnost, hodnoty Ww, nebo WDK) nejsou hodnoty SFO závislé na podmínkách metody.

Průzkum racionalizačních možností závodů koncernu Pivovary a sladovny s využitím faktorové analýzy.Recenzovaný článek

J. MLČOCH, J. NĚMEČEK

Kvasny Prum. 1986; 32(1): 7-10 | DOI: 10.18832/kp1986002  

Obecné vyjádření ekonomických faktorů, které působí na výslednou hodnotu rentability základních prostředků. Stanovení pořadí vybraných závodů podle hodnot ukazatelů, charakterizujících jednotlivé faktory. Analýza vztahů mezi pořadím podle produktivity práce, vybavenosti pracovníků základními prostředky a rentabilita výkonů. Formulace doporučených směrů racionalizačních opatření pro jednotlivé možné případy. Nástin možností počítačového zpracování dat. Doplněno příkladem 12 závodů.

Plnící technika firmy Sietz- Enzinger-Noll.Recenzovaný článek

P. DUCHEK

Kvasny Prum. 1986; 32(1): 11-13 | DOI: 10.18832/kp1986003  

Příspěvek uvádí názorně jednotlivé přednosti plnícího systému ROLA-TRONIC, tj. technologické a mikrobiologické zajištění kvality výrobku, odstranění ztrát odstřikem, téměř žádné přepěňování, vysokou úroveň plnění, bezproblémové zpracování nápojů s obsahem CO2 a jednoduchou obsluhu a údržbu.

Provozní zkoušky s výrobou lihu o sníženém obsahu ethanolu v lihovaru Kralupy nad Vltavou.Recenzovaný článek

B. ŠPAČEK, K. TCHÝNOVÁ, V. MILLER

Kvasny Prum. 1986; 32(1): 13-16 | DOI: 10.18832/kp1986004  

V článku je popsána provozní zkouška výroby rafinovaného lihu s průměrnou lihovitostí nižší o 0,25 obj. % a. a.  než v předešlých kampaních. po dobu 3 měsíců byla sledována závislost kvality rafinovaného lihu na změnách technologického procesu při snížené spotřebě energie. Z výsledků byly stanoveny optimální technologické parametry, které zaručují výrobu kvalitního lihu při minimální spotřebě energie. Při ročním provozu za těchto podmínek činily v kampani 1983/84 úspory mazutu 200,5 t.

Charakterizácia arómy nealkoholických nápojov mikroextrakciou a plynovou chromatografiou.Recenzovaný článek

J. HRIVŇÁK, J. ILAVSKÝ, J. TAKÁČOVÁ

Kvasny Prum. 1986; 32(1): 17-20 | DOI: 10.18832/kp1986005  

V úvodnej časti sa diskutujú spôsoby izolácie organických látok z nealkoholických nápojov a možnosti ich stanovenia kapilárnou plynovou chromatografiou. V experimentálnej časti ako izolačná technika sa použila mikroextrakcia a následná kapilárna plynová chromatografia extraktu. Extrahovalo sa 250 ml nápoja ochladeného na +5 °Cpentátom (0,5 ml). Na separáciu tenkej vrstvy extrahovadla sa použilo špeciálne zariadenie podľa A. O. č. 215 680. Extrakt (1,5 ml) sa priamo analyzoval bezdeličovou injekčnou technikou na skelnej kapilárnej kolóne dĺžky45 ma vnút. priemeru0,30 mm, impregnovanej silikónovou kvapalnou fázou OV-101....