Kvasný Průmysl, 1986 (roč. 32), číslo 11
Lignocelulózové materiály ako surovina pre biotechnológie.Recenzovaný článek
A. BLAŽEJ, I. ŠPIDLA
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 249-252 | DOI: 10.18832/kp1986069
Predpokladom rozvoja biotechnológií v ČSSR je zabezpečenie surovinovej základne. V súčasnosti zdrojom uhlíka - hlavnou surovinou biotechnológií - zostávajú sacharidy (melasa, škrob, sacharóza). Potrebné je prehodnotiť možnosti využitia repného cukru a prijať opatrenia ako v jeho výrobe, tak aj v spotrebe. Využitiu alternatívnych zdrojov na báze fytomasy - lignocelulózových surovín bránia ako ekonomické tak aj technologické dôvody. Ako optimálne riešenie v súčasnosti sa javí využitie hydrolyzátov fytomasy v rámci jestvujúcich celulózo-papierenských kombinátov, a to na strednotonážne a malotonážne výrobky...
Uhlíkaté suroviny pre mikrobiálne technológie.Recenzovaný článek
J. FORSTHOFFER
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 252-255 | DOI: 10.18832/kp1986070
Prehlad o dostupných, využívaných a perspektívnych uhlíkatých surovinách pre rozvoj biotechnológií v ČSSR. Analýza surovin na báze cukrov a ich polymérov, surovín na báze syntetických alkoholov a surovín na báze parafínov.
Zdroje dusíka, uhlíka, fosforu a ostatné živiny pre biotechnologické výroby.Recenzovaný článek
M. BUČKO
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 255-258 | DOI: 10.18832/kp1986071
Pre zabezpečenie správneho priebehu biotechnologických výrob je potrebné zabezpečiť rad základných podmienok, ktoré umožnia zdarný priebeh biosyntézy a tým aj zvýšenie výroby a zekonomizovanie vyrábaných preparátov. Jednou z najdôležitejších podmienok je používanie vyhovujúcich a pri tom čo najlacnejších surovín. Pri všetkých týchto biotechnologických výrobách je nutné používať zdroj uhlíka, dusíka, rastové faktory a minerálne látky. Na základe enzýmového systému produkčného mikroorganizmu používajú sa ako zdroj dusíka kukuričný výluh, sójová múka, arašidová múka, repkový šrot, hydrolyzát bielkovinových substrátov, kvasničný...
Mikrobiální bílkoviny.Recenzovaný článek
F. MACEK
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 258-262 | DOI: 10.18832/kp1986072
V přehledném referátu o mikrobiálních bílkovinách jsou uvedeny základní postupy s technologickými a ekonomickými parametry přípravy: a) krmných mikrobiálních bílkovin (kvasničných nebo bakteriálních) pěstovaných na různých surovinách, b) potravinářských mikrobiálních bílkovin s možností využití všech složek buňky. Krátce jsou shrnuty také možnosti využití odpadní mikrobiální biomasy. Ekonomická výhodnost procesu, dostupnost a cena surovin, kvalita a žádoucnost produktu do značné míry ovlivňují realizaci jednotlivých výrob.
Biotechnologické aspekty výroby organických kyselín.Recenzovaný článek
R. J. KARKLIŇŠ
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 262-265 | DOI: 10.18832/kp1986073
Popisujú sa organické karboxylové kyseliny, produkty mikrobiologickej syntézy. Pomocou chemických a fyzikálnych mutagenov boli vyšľachtené aktívne kmene plesní rodu Aspergillus - producenti kyseliny citrónovej a itakovej. Na základe výskumu rôznych zdrojov na báze melasy a perspektívnosť použitia kvapalných parafínov a hydrolyzátov rastlinných surovín. Boli vypracované spôsoby výroby kyseliny izocitrónovej a ketoglutárovej a ich solí z kvapalných parafínov pomocou kvasiniek Candida lipolytica.
Fermentační příprava aminokyselin.Recenzovaný článek
J. PLACHÝ
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 265-267 | DOI: 10.18832/kp1986074
V přehledném článku je pojednáno o využití a výrobě aminokyselin, především o fermentační výrobě, a to z hlediska produkčních organismů, mechanismů nadprodukce, zdrojů uhlíku a vzdušnění. Stručně je charakterizován stav výroby aminokyselin u nás a v zahraničí.
Průmyslově vyráběná antibiotika - současný stav.Recenzovaný článek
V. MATELOVÁ
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 267-269 | DOI: 10.18832/kp1986075
V publikaci je uveden přehled nejdůležitějších průmyslově vyráběných antibiotik, jejich využití v lékařství, zemědělství a dalších oborech.
Biosyntéza a vlastnosti alfa-amyláz morfologických variantov Bacillus subtilis R-623.Recenzovaný článek
A. A. GLEMŽA, A. B. BAĽSIS, I. V. BACHMATOVA, L. A. BARATOVA, A. P. SINICYN
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 269-273 | DOI: 10.18832/kp1986076
V tejto práci sa predstavuje metóda získavania homogénnych alfa-amyláz z kultivačnej kvapaliny morfologických variantov R, P a S Bacillus subtilis R-623 afínnym vrážaním, gélovou filtráciou a izoelektrofokusáciou. Študovali sa fyzikálno-chemické, imunologické a katalytické vlastnosti vylučovaných a-amyláz. Zistilo sa, že čo do molekulárnych hmotností, aminokyselinového zloženia a izoelektrického bodu sú si navzájom celkom blízke. Nie celkom rovnaké sú po imunochemickej stránke. Bola zistená určitá variabilita katalytických vlastností a-amyláz z morfologických variantov Bacillus subtilis R-623.
Specifické požadavky na strojně technologické zařízení pro biotechnologie.Recenzovaný článek
Z. MAŠEK, B. NĚMEČEK
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 273-275 | DOI: 10.18832/kp1986077
V článku jsou uvedeny a diskutovány specifické požadavky, které jsou kladeny na strojní zařízení pro biotechnologické výroby. Jsou hrnuty dosud zrealizované výsledky prací ve výzkumné základně VHJ Chepos a na příkladech popsán postup řešení při návrhu zařízení pro nové technologie. V závěru jsou specifikovány cíle, které jsou sledovány řešením nového státního úkolu.
Řízení biotechnologických procesů.Recenzovaný článek
V. SOBOTKA, A. SCHOPFOVÁ
Kvasny Prum. 1986; 32(11): 275-277 | DOI: 10.18832/kp1986078
Příspěvek volně navazuje na referát z I- biotechnologických dnů v roce 1985. Uvádí dvě základní oblasti problematiky řízení biotechnologií a charakterizuje nutnou strukturu programového vybavení. Podrobněji rozebírá otázku průběžného stanovení koncentrace biomasy ve fermentoru a uvedenou metodu dokumentuje výsledky dosaženými ve velkokapacitním fermentoru na výrobu krmných bílkovin.