Kvasný Průmysl, 1986 (roč. 32), číslo 12
Výroba piva jednofázovým způsobem.Recenzovaný článek
J. ŠTICHAUER, M. KAHLER
Kvasny Prum. 1986; 32(12): 305-309 | DOI: 10.18832/kp1986079
Při použití technologického postupu jednofázové výroby piva se zkrátí celková výrobní doba o 57 až 64 %. Menší ztráty hořkých látek při kvašení umožňují snížit dávku chmele o 5 %. Kvalita hotových piv zůstává na stejné úrovni jako při použití běžné provozní technologie na klasickém zařízení.
Lehké pivo. 2. část: Vývoj lehkého piva v ČSSR.Recenzovaný článek
V. ČERNOHORSKÝ, M. ČERNÝ, J. ŠTICHAUER, J. HLAVÁČEK
Kvasny Prum. 1986; 32(12): 309-312 | DOI: 10.18832/kp1986080
Článek navazuje na předchozí sdělení v č. 10/1986. Popisuje Experimenty v poloprovozním měřítku s cílem vyrobit sensoricky zajímavý nápoj, který má analytické znaky, charakteristické pro lehké pivo. Na výsledky poloprovozu navazuje provozní ověření. V obou případech je dosaženo dobrých výsledků. Je navržen technologický postup pro běžnou výrobu.
Stanovení kyanidů v peckových destilátech.Recenzovaný článek
L. PROCHÁZKA, J. POLAKOVIČOVÁ, J. POLAKOVIČ, F. OPEKAR
Kvasny Prum. 1986; 32(12): 312-316 | DOI: 10.18832/kp1986081
Pro stanovení kyanidů v peckových destilátech se použila metoda rovnovážné potenciometre elektrodou I. druhu, přímé potenciometre iontově selektivní elektrodou a spektrofotometre. Obsah kyanidů se vyhodnotil metodou kalibrační křivky, metodou standardního přídavku a Granovou metodou. Bylo zjištěno, že veškeré kyanidy jsou v destilátech přítomny jako volné - jejich celkové množství se po vytěsnění vázaných (reakcí s EDTA) nezměnilo. Hodnota nalezených obsahů nedosáhla u žádného vzorku 20 mg . l-1. Surové destiláty obsahují větší množství kyanidu než destiláty rektifikované. Obsah kyanidů v destilátech různé produkce závisí...
Aktivácia alkoholového kvasenia biologickou a nebiologickou cestou.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK, O. JUNGOVÁ
Kvasny Prum. 1986; 32(12): 321-324 | DOI: 10.18832/kp1986082
Mikrokryštalická celulóza vykazuje podobne ako bunkové steny kvasiniek a aktivátor z Botrytis cinerea, stimulačný účinok na fermentačnú aktivitu kvasiniek Saccharomyces oviformis v hroznovom mušte za nepriaznivých podmienok. Stimulačný účinok sa prejavuje v hlbšom prekvasení, docielení vyššej hladiny alkoholu a nižšej tvorby prchavých kyselín vo víne pri vyššej koncentrácii cukru muštu sa tento účinok prejavuje výraznejšie ako v mušte s nižšou cukornatosťou