Kvasný Průmysl, 1986 (roč. 32), číslo 3


Zhodnocení metodik pro stanovení barvy po povaření.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ, M. MACHALOVÁ

Kvasny Prum. 1986; 32(3): 49-52 | DOI: 10.18832/kp1986010  

Metody spektrofotometrické eliminují známé nedostatky vizuálních metod. Pro přepočet spektrofotometrických hodnot na EBC jednotky je jak pro barvy kongresní sladiny tak i pro barvy po povaření vhodnější vztah podle Bernarda a Scribana, ale u barev po povaření je nutné výluh před filtrací a vlastním měřením upravit vytřepáním křemeliny. Byla potvrzena dobrá shoda mezi hodnotami naměřenými a vypočtenými.

Chlazení a výroba piva III.Recenzovaný článek

A. KRATOCHVÍLE

Kvasny Prum. 1986; 32(3): 52-58 | DOI: 10.18832/kp1986011  

Třetí článek seriálu navazuje na části I a II uveřejněné v č.10 a11 minulého ročníku časopisu Kvasný průmysl. Pojednává o chlazení velkoobjemových nádob, zejména cylindrokónických kvasných tanků.

Ďalšie poznatky o vplyve množstva zákvasu a aktivátora Botrytis cinerea na fermentáciu ťažko skvasiteľných muštov.Recenzovaný článek

E. MINÁRIK, V. KUBALOVÁ, Z. ŠILHÁROVÁ

Kvasny Prum. 1986; 32(3): 58-61 | DOI: 10.18832/kp1986012  

Mušty s vyšším obsahom cukru alebo obsahujúce inhibítory možno dôkladnejšie a rýchlejšie prekvasiť zvýšeným podielom zákvasu najmä za prítomnosti aktivátora z Botrytis cinerea. Odporúča sa 5-6% zákvas a 150-250 mg . l-1 aktivátora. Za týchto okolností možno docieliť vyšší obsah alkoholu a nižšie hladiny prchavých kyselín aj za sťažených fermentačných podmienok.

Výroba krmných etanolových kvasnic s nízkou kyselostí v závodě Seliko Kojetín.Recenzovaný článek

L. ADÁMEK, M. RUT, F. ŠTROS, K. EDERER, F. ŠESTÁK

Kvasny Prum. 1986; 32(3): 61-64 | DOI: 10.18832/kp1986013  

Na základě zjištění hlavních příčin vysoké kyselosti vodního výluhu sušených etanolových kvasnic v závodě Seliko Kojetín byl navržen modifikovaný způsob zpracování kvasničného mléka. Spočívá na rychlém vyhřátí kvasničného mléka po separaci na termolyzační teplotu 70-90 °C, která spolehlivě inaktivuje kvasničné vnitrobuněčné enzymy a brání vzniku kyselých produktů. Využívá se při tom kontinuální ohřívač (směšovač), který umožňuje kontinuální průběh procesu termolýzy za využití přímé páry. Byla stanovena doba 6 h jako maximálně přípustné zdržení odseparovaného kvasničného mléka ve sborníku při30 °Cpřed dalším tepelným opracováním. Po zavedení opracovaného...