Kvasný Průmysl, 1987 (roč. 33), číslo 5


Moderní způsoby chmelovaru. I. Část. teorie varního procesu, úpravy klasické varní pánve.Recenzovaný článek

P. ŤOPKA, S. PROCHÁZKA, B. KOCAR, J. TOMŠÍK

Kvasny Prum. 1987; 33(5): 130-134 | DOI: 10.18832/kp1987024  

V předkládané první části článku, zabývající se moderními způsoby vaření mladiny, jsou diskutovány fyzikálně chemické změny probíhající při atmosférickém a tlakovém chmelovaru. Dále jsou uvedeny možnosti energetických úspor se zaměřením na klasickou varní pánev doplněnou o kondensátor brýdových par.

Faktory ovlivňující pěnivost piva.Recenzovaný článek

I. HLAVÁČEK, P. PRŮCHA, J. ŠROGL

Kvasny Prum. 1987; 33(5): 134-137 | DOI: 10.18832/kp1987025  

Určením relativních molekulových hmotností bílkovin pomocí gelové chromatografie se podařilo prokázat, že ve třech frakcích piva získaných z rozpadu pěny piva při stanovení její trvanlivosti metodou Rosse a Clarka, jsou výrazné diference v obsahu bílkovin. Nejtrvanlivější podíly pěny měly zřetelně zvýšenou koncentraci proteinů s relativní molekulovou hmotností od 35 000 do 70 000, s maximem okolo 50 000. Tyto podíly pěny měly rovněž 3krát až 4krát vyšší koncentrace isohumulonů ve srovnání s původním pivem. Modelovými pokusy byl zjištěn destruktivní účinek mastných kyselin na pěnu piva a experimentálně byl prokázán...

Skúsenosti s technológiou vín určených pre export.Recenzovaný článek

G. BUJDOŠ

Kvasny Prum. 1987; 33(5): 138-141 | DOI: 10.18832/kp1987026  

V práci sa uvádza stručný prehľad praktických poznatkov, ktoré sa získali vo Vinárskych závodoch, o.p., závod Nitra - Lužianky vo výrobe prírodných vín určených na export alebo pri stabilizácii vín archívnych a vysokoakostných. V úvode sú načrtnuté požiadavky na samotné hrozno. V ďalšej časti je uvedená charakteristika  fyzikálnych metód stabilizácie - ošetrenie teplom, chladom a membránovou filtráciou. Poukazuje sa na veľký význam racionálneho sírenia, ktoré aj pri fyzikálnej stabilizácii má svoje opodstatnenie aj keď vlastný chemizmus účinku je vo viacerých prípadoch rozdielny. V závere sa hodnotí vplyv biopolymérov...

Octárenstvo vo svetle bioinžinierskych kalkulácií. II. Distribučný problém.Recenzovaný článek

J. HRONČEK

Kvasny Prum. 1987; 33(5): 141-143 | DOI: 10.18832/kp1987027  

Autor doporučuje využiť metódy lineárneho programovania aj pre prípad distribúcie octu z octárni do veľkoskladov. Popisuje metódu severozápadného rohu a dokazuje jej efektívnosť a ekonomickú účinnosť.

Perspektivy výroby ergosterolu z průmyslových kvasnic.Recenzovaný článek

B. BĚHALOVÁ, Č NOVOTNÝ, F. MACHEK, J. PÁSKOVÁ, B. ŠPAČEK

Kvasny Prum. 1987; 33(5): 143-146 | DOI: 10.18832/kp1987028  

Syntézu kvasničného ergosterolu lze zvýšit jednak výběrem vhodných kmenů, jednak zásahy do technologie fermentace, při nichž se však může neúměrně zvýšit syntéza intermediátů ergosterolu, ztěžujících jeho izolaci. Schopnost zvýšené produkce ergosterolu byla prokázána u kmenů Saccharmomyces cerevisiae A22 a D7, přičemž vysoká produkce biomasy i ergosterolu kmene D7 byla prověřena i v průmyslovém měřítku. Pro výrobu ergosterolu jsou nejlepší surovinou pekařské kvasinky vybraných kmenů, jejichž obsah ergosterolu několikanásobně převyšuje obsah ergosterolu v hybridních pekařských kmenech, v pivovarských...

Bioreaktory. IV. Pneumaticky míchané reaktory s neuspořádaným prouděním kapalin.Recenzovaný článek

J. PÁCA

Kvasny Prum. 1987; 33(5): 146-148 | DOI: 10.18832/kp1987029  

Je popsán cylindrokónický reaktor, reaktor s trubkovými rozvaděči vzduchu, probublávané kolony a vícestupňové věžové reaktory. U každého typu reaktoru je uveden princip, maximální velikost a možná aplikace.

Informační zajištění biotechnologií na úrovni oddělení, ústavu a oboru.Recenzovaný článek

R. BUREŠ

Kvasny Prum. 1987; 33(5): 148-150 | DOI: 10.18832/kp1987030  

Příspěvek se zabývá  rozdělením vědeckotechnických informací zaměřených na biotechnologie podle jejich obsahu a způsobů zpracování do tří základních kategorií: informace pro potřeby základního a aplikovaného výzkumu v rámci jednotlivých řešitelských týmů, informace pro řízení vědeckotechnického rozvoje a koncepce zaměření činnosti vědeckovýzkumné instituce a konečně informace potřebné pro strategické rozhodování o vývojových trendech v rámci celého oboru nebo odvětví.