Kvasný Průmysl, 1988 (roč. 34), číslo 2


Studium rezistence mikroorganismů vůči desinfekčním prostředkům.Recenzovaný článek

V. KURZOVÁ

Kvasny Prum. 1988; 34(2): 37-39 | DOI: 10.18832/kp1988005  

Studie se zabývá sledováním průběhu vzniku rezistence u pivovarských kontaminujících mikroorganismů vůči desinfekčnímu prostředku Persteril (35% kyselina peroctová) za podmínek studené sanitace. Výsledky ukázaly, že testované mikroorganismy vykazovaly za sledovaných podmínek v této schopnosti rozdílné vlastnosti. U zástupců rodu Pediococcus a Escherichia coli nebyl zjištěn žádný posun ke vzniku rezistence. Naopak byla za sledovaných podmínek prokázaná možnost vzniku rezistence u laktobacilů a kvasinek.

Tepelná energie k výrobě mladiny.Recenzovaný článek

J. LOOS

Kvasny Prum. 1988; 34(2): 39-42 | DOI: 10.18832/kp1988006  

Popisuje se systémový přístup k řešení ekonomizace technologického procesu výroby mladiny pomocí podrobného rozboru a optimalizace vztahu technologie - energetika v symbolicky upraveném bilančním technologicko-energetickém schématu.

Otázky technologie výroby vína určeného pro výrobu vinného destilátu.Recenzovaný článek

A. L. SIRBILADZE

Kvasny Prum. 1988; 34(2): 42-44 | DOI: 10.18832/kp1988007  

Dokvášaním vína s použitím dávky 1g/l aktívneho uhlia sa dostáva surovina s lepšími chemickoorganoleptickými ukazovateľmi. Pri destilácii vín vyrobených podľa tejto technologie, alebo z nich vypáleného vinného destilátu netreba odoberať predkvapovou frakciu. Tak dostávame vinné destiláty pomerne vysokej kvality. Záujem vzbudzuje tiež ekonomické vyhodnotenie tejto technologie. Pri prevádzkovom využití sa dosahuje úspora 898,78 rubľov pri 100hl destilovaného vína.

Mikroekologické faktory podliehajúce aktivite kvasiniek v požívatinách.Recenzovaný článek

T. DEÁK

Kvasny Prum. 1988; 34(2): 45-47 | DOI: 10.18832/kp1988008  

Uvádzajú sa princípy ekológie kvasiniek v požívatinách vrátane nápojov a podmienky, za ktorých možno nežiaducej aktivite týchto mikroorganizmov, vedúcej k skaze požívatín, zabrániť. Zdôrazňuje sa význam eliminácie, resp. inaktivacie škodlivej mikroflóry kvasiniek fyzikálnou a chemickou cestou.

Nové trendy v obalové technice. I. Inovace lahví.Recenzovaný článek

J. PETRÁČEK

Kvasny Prum. 1988; 34(2): 47-50 | DOI: 10.18832/kp1988009  

Článek uvádí nejběžnější lahve používané při plnění piva, vína a nealkoholických nápojů z pohledu jejich užitných vlastností. Zejména se zaměřuje na hmotnost obalů a jejich povrchovou úpravu, kde jsou rezervy pro snížení výrobních nákladů u výrobce a zvýšení prodejní schopnosti nápojů.