Kvasný Průmysl, 1989 (roč. 35), číslo 3


Některé aspekty ovlivňující technologii máčení. I. Vliv obsahu vody, teploty a délky namočení.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ

Kvasny Prum. 1989; 35(3): 66-69 | DOI: 10.18832/kp1989008  

V článku jsou uvedeny hlavní faktory ovlivňující rychlost příjmu vody ječmenem a popsány různé způsoby technologie sladování. Vlastní práce se týkala srovnání technologie máčení s krátkými vzdušnými přestávkami s technologií máčení s dlouhými vzdušnými přestávkami (moderní způsob máčení). Při zpracování vyzrálého ječmene se dosáhlo lepších výsledků po aplikaci namáčky s krátkými vzdušnými přestávkami, a to jak při laboratorních zkouškách v mikrosladovně, tak i při provozních podmínkách při klíčení ve stoupajících teplotách. Moderní způsob máčení je nenahraditelný na začátku a na konci sladovací kampaně a pro zpracování...

Použití výpočetní techniky v pivovarských laboratořích.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 1989; 35(3): 69-71 | DOI: 10.18832/kp1989009  

Článek se zabývá aplikací výpočetní techniky pivovarské laboratoři. Pro laboratorní výpočty se mohou použít programovatelné kalkulátory, např. HP-41 CX (Hewlett-Packard), pro kontrolu kvality a zpracování výrobních informací je vhodný osobní mikropočítač. Použití mikropočítače musí umožnit využití uvolněné pracovní kapacity v laboratoři pro jiné odborné práce, získání kvalitnějších informací pro kontrolu kvality výrobků nebo pro řízení výroby. Uvádějí se příklady programů pro laboratorní práce a sledování kvality výrobků v pivovarské laboratoři.

Tangenciálna filtrácia pri ošetrení vína.Recenzovaný článek

R. WALTER

Kvasny Prum. 1989; 35(3): 71-74 | DOI: 10.18832/kp1989010  

Článok oboznamuje s princípom tangenciálnej filtrácie ako i s výsledkami niektorých doterajších laboratórnych a prevádzkových pokusov pri použití tohto druhu filtrácie. Všetky skúšky ukázali, že tangenciálnou mikrofiltráciou filtrované vína boli kvalitnejšie, alebo aspoň rovnocenné s vínami filtrovanými klasickým spôsobom. Straty vína boli menšie, ako pri kremelinovej a doskovej filtrácii. Takto filtrovať vína je možno hneď po prekvasení, čím sa dosiahne sterilný produkt a zamedzí sa nežiaducemu odbúravaniu kyselín v málo kyslých vínach. Zavedenie do praxe je podmienené vykonaním radu skúšok.

Frakcionácie kvasničnej biomasy. III. Príprava hrubých preparátov pre potravinárstvo a farmáciu.Recenzovaný článek

E. ŠTURDÍK, R. KOLÁR, S. KRČMÁŘ, J. FORSTHOFFER, J. ŠAJBIDOR, D. KOLLÁTIOVÁ

Kvasny Prum. 1989; 35(3): 74-78 | DOI: 10.18832/kp1989011  

Bol vypracovaný postup komplexnej frakcionácie, ktorý umožňuje po dezintegrácii kvasničnej biomasy procesom iniciovanej autolýzy (vedenej v optimálnych podmienkach tak pre uvoľňovanie cytoplazmatického obsahu ako aj pre účely izolácie) získať nutričný koncentrát (kvasničný extrakt) s vysokým obsahom (70 - 80 %) proteínov a ich degradačných produktov, pozitívnymi organoleptickými vlastnosťami (Chuť, farba, vôňa) a práškovitou konzistenciou, ďalej preparát invertázy (snehobiely prášok bez chuti a zápachu) s aktivitou enzýmu 10 mkat na g sušiny, frakciu fosfolipidov (pastu tmavohnedej fary) obsahujúcu 30 % aktívnej zložky, ergosterol...

Čištění odpadních vod z pivovarsko-sladařského průmyslu.Recenzovaný článek

M. KOBROVÁ

Kvasny Prum. 1989; 35(3): 78-84 | DOI: 10.18832/kp1989012  

Článek přináší informaci o složení odpadních vod z výroby sladu a z výroby piva. V další části se zaměřuje na uvedení některých příkladů čištění pivovarských odpadních vod publikovaných v zahraničních, převážně pivovarských časopisech. Důraz je kladen na anaerobní čistící procesy, především z důvodů menší energetické náročnosti: