Kvasný Průmysl, 1989 (roč. 35), číslo 5


Význam mědi v pivovarské technologii.Recenzovaný článek

P. ČEJKA, V. KELLNER, F. FRANTÍK

Kvasny Prum. 1989; 35(5): 131-136 | DOI: 10.18832/kp1989016  

V článku jsou shrnuty poznatky z literatury v konfrontaci s experimenty prováděnými ve V/PS o významu mědi a dynamice koncentračních změn tohoto prvku v pivovarské technologii s důrazem na problematiku koloidní stability piva. Rozbor výsledů prokázal, že za spolupůsobení dalších faktorů (obsah kyslíku, přítomnost některých zákalových prekurzorů) se tento kov významně podílí na vniku koloidních zákalů. Bylo rovněž zjištěno, že vyšší množství Cu (nad 1 ppm) v pivu zhoršuje jeho organoleptické vlastnosti, obsah 5 ppm v mladině za současně nízkého obsahu Zn má toxické účinky na kvasinky. Na obsah mědi v mladině...

Stanovenie laminarinázovej aktivity za použitia chromolytického (1-3)--D-glukanu v tabletovej forme.Recenzovaný článek

V. MONCOĽOVÁ, J. ZEMEK

Kvasny Prum. 1989; 35(5): 136-138 | DOI: 10.18832/kp1989017  

V predložených postupov a výsledkov vyplýva, že stanovenie aktivity laminarinázy tabletovým S-testom Laminarináza predstavuje štandardný, jednoduchý a pritom presný postup použiteľný aj v priemyselných laboratóriách vybavených spektrofotometrami s detekciou vo viditeľnej oblasti spektra.

Vplyv hydrodynamických podmienok na hydrolýzu sacharózy v nehybnej vrstve imobilizovaných kvasiniek.Recenzovaný článek

V. BÁLEŠ, A. MÉSZAROS

Kvasny Prum. 1989; 35(5): 138-141 | DOI: 10.18832/kp1989018  

V posledných rokov je čoraz väčší záujem o aplikáciu imobilizovaných kvasiniek s invertázovou aktivitou. Chýbajú však seriózne bioinžinierske práce pre návrh bioreaktorov. V tejto práci sme sa zamerali na štúdium bioreaktora s nehybnou vrstvou imobilizovaných kvasiniek v Ca-alginátovom geli. Pre dané podmienky hydrolýzy je treba v bioreaktore zachovať laminárny režim s Re číslom do 0,3 resp. zdžný čas 20 minút.

Biotechnologické vlastnosti kvasiniek izolovaných pre potreby sekundárnej fermentácie vína. I. časť. Autoselekčný efekt, izolácia a identifikácia vinných kvasiniek.Recenzovaný článek

F. MALÍK, V. VOLLEK, J. HRONČEK, E. MORVAYOVÁ

Kvasny Prum. 1989; 35(5): 141-147 | DOI: 10.18832/kp1989019  

Z dokvášajúcich vín juhomoravskej vinohradníckej oblasti bolo na princípe autoselekčného efektu izolovaných niekoľko významných kmeňov vinných kvasiniek. Podmienky náväznej laboratórnej selekcie zabezpečili získanie 10 kmeňov kvasiniek, ktoré sa vyznačovali výraznými alkoholrezistentnými vlastnosťami. Izolované kmene, charakterizované ako druh Saccharomyces cerevisiae, sú určené pre potreby sekundárnej fermentácie vína.

Amylolytické systémy kvasinek.Recenzovaný článek

B. JANDEROVÁ, F. PŮTA, O. BENDOVÁ

Kvasny Prum. 1989; 35(5): 147-149 | DOI: 10.18832/kp1989020  

Článek podává přehled o kvasinkách schopných kompletně štěpit škrob, uvádí vlastnosti amylolytických systémů několika rodů kvasinek a současný stav znalostí o genetické determinaci příslušných enzymů.