Kvasný Průmysl, 1990 (roč. 36), číslo 10-11


Stanovenie aktivity glukoamylázy tabletovým S-testom Glukoamyláza.Recenzovaný článek

V. MONCOĽOVÁ, J. ZEMEK

Kvasny Prum. 1990; 36(10-11): 289-292 | DOI: 10.18832/kp1990033  

V práci sú prezentované výsledky s rutinným využívaním chromolytického tabletového S-testu Glukoamyláza pri stanovení glukoamylázovej aktivity v enzýmovom preparéte Brew-N-Zyme L-300. Referenčnou metódou bolo stanovenie glukózy ako produktu enzýmovej hydrolýzy rozpustného škrobu súpravou Bio-la-test a metódou s kyselinou 3,5-dinitrosalicylovou. Pre aktivitu glukoamylázy 9,08 mkat.l-1 bola hodnota variačného koeficienta vk = 3,6 %.

Některé aspekty ovlivňující technologii máčení. IV. Vliv klasické a moderní namáčky na aktivitu růstových regulátorů.Recenzovaný článek

K. KOSAŘ, V. PSOTA, H. VÍTKOVÁ, Š KLÍČOVÁ

Kvasny Prum. 1990; 36(10-11): 293-296 | DOI: 10.18832/kp1990034  

Na základě mnoha pokusů s aerobním a anaerobním máčením bylo potvrzeno, že pro vyzrálé ječmeny je výhodnější používat dlouhé namáčky pod vodou, které zvyšují sladovací výtěžek a extraktivnost sladu. Vzdušné máčení je nezbytně nutné pro sladování v období posklizňového dozrávání ječmenů a obecně v období vyšší citlivosti obilek na vodu. Aerobní podmínky máčení totiž zvyšují především aktivitu endogenních giberelinů a částečně i obsah β-indolyloctové kyseliny, zatímco anaerobní podmínky zvyšují aktivitu endogenních cytokininů a udržují vyšší obsah inhibičních látek, alespoň v prvních fázích sladování.

Aktuální otázky zabezpečování výroby sladovnického ječmene v ČSFR.Recenzovaný článek

J. LEKEŠ

Kvasny Prum. 1990; 36(10-11): 296-300 | DOI: 10.18832/kp1990035  

Jsou charakterizovány současné problémy výroby sladovnického ječmene v ČSFR. Klíčovým úkolem k dosahování požadované produkce jakostního sladovnického ječmene je zastavit pokles osevních ploch v tradičních oblastech jeho pěstování, tj. v řepařském, ale částečné i v lepším bramborářském výrobním typu. V dalším období je žádoucí dosáhnout v těchto historických oblastech tradičního rozsahu a úrovně jeho pěstování v průměru alespoň na 20 % orné půdy. Úspěšné řešení tohoto úkolu tkví v prvé řadě v ekonomických sférách, v rentabilitě výroby a v účinných vzájemně prospěšných vazbách mezi výrobci, zpracovateli a obchodními organizacemi.

Šľachtenie vínnych kvasiniek. IV. Selekcia a vlastnosti smrtiacich kmeňov.Recenzovaný článek

S. MICHALČÁKOVÁ, E. ŠTURDÍK, P. SULO

Kvasny Prum. 1990; 36(10-11): 301-304 | DOI: 10.18832/kp1990036  

Prieskumom 63 zbierkových kmeňov vínnych kvasiniek rodu Saccharomyces bolo nájdených 5 producentov "killer" toxínov so stabilitami a pH profilmi vhodnými pre použitie na potláčanie kvasiniek rodu Zygosaccharomyces ako obávaných kontaminantov fľašového vína. Boli študované genetické determinanty kódujúce smrtiace toxiny s cieľom využiť získané poznatky pri prenose smrtiacich vlastností do priemyselných kmeňov vínnych kvasiniek.

Frakcionácia kvasničnej biomasy. V. Výroba a využitie preparátov invertázy.Recenzovaný článek

R. KOLLÁR, E. ŠTURDÍK, M. GALKOVÁ, S. GOČOVÁ

Kvasny Prum. 1990; 36(10-11): 304-308 | DOI: 10.18832/kp1990037  

V rámci programu komplexnej frakcionácie pekárskeho droždia bol vypracovaný postup izolácie invertázy zo supernatantnej frakcie autolyzátu popri súčasnom získavaní kvasničného extraktu, nukleotidov, ergosterolu, fosfolipidov, bunkových stien a glukanov. Vyrobený invertázový preparát bol s úspechom odskúšaný v cukrovinkárstve pri výrobe cukríkov s fondánovou náplňou, ďalej pri príprave glukózo-fruktózových sirupov pre nápojový priemysel a včelárstvo, ako aj pri konštrukcii enzýmového termistora vhodného na stanovenie sacharózy.

Možnosti využitia technického preparátu invertázy v nápojovom priemysle..Recenzovaný článek

J. KOVÁČ, R. MIKONY

Kvasny Prum. 1990; 36(10-11): 309-313 | DOI: 10.18832/kp1990038  

Technický preparát invertázy, získaný procesom indukovanej autolýzy z biomasy Saccharomyces cerevisiae (pekárskeho droždia) a purifikovaný bežnými postupmi, sa použil na enzýmovú inverziu sacharózy. Rýchlosť inverzie v zahustenom hroznovom mušte sa porovnala s rýchlosťou kyslej hydrolýzy. Z výsledkov vyplýva, že technický preparát invertázy je vhodný na inverziu sacharózy v zahustených muštoch v širokom rozsahu koncentrácií sacharózy. Na účinnosť enzýmu pozitívne vplýva teplota. Obsah kyselín má vplyv na rýchlosť kyslej hydrolýzy najmá pri vyšších teplotách, pri enzýmovej hydrolýze nie je významný.

Příspěvek k problematice struktury báze dat v mikrobiálních kulturách.Recenzovaný článek

R. BUREŠ

Kvasny Prum. 1990; 36(10-11): 314-329 | DOI: 10.18832/kp1990039  

Článek popisuje různé způsoby kategorizace informací o mikroorganismech uchovávaných ve sbírkách kultur (MINE, MiCIS, RVHP) a diskutuje možnosti jejich využití pro systémy orientované na sbírky a na uživatele.