Kvasný Průmysl, 1990 (roč. 36), číslo 4
Enzymové stanovení ethanolu v pivu.Recenzovaný článek
J. KÁŠ, P. PRŮCHA, T. BURIANOVÁ
Kvasny Prum. 1990; 36(4): 97-98 | DOI: 10.18832/kp1990012
V článku je porovnáváno enzymové stanovení ethanolu pomocí komerčních souprav firmy Boehringer s běžně používaným stanovením ethanolu destilační metodou podle ČSN 56 0186. Analyzovány byly vzorky 8, 10, 12 % piva a Pita. Bylo statisticky prokázáno, že obě metody spolu korelují, na hladině významnosti 99 % s korelačním koeficientem 0,997, přičemž enzymové stanovení je rychlejší a jednodušší.
HPLC stanovení obsahu kyseliny sorbové ve vínech.Recenzovaný článek
B. ŠPINAR, V. KELLNER, J. ČULÍK
Kvasny Prum. 1990; 36(4): 99-101 | DOI: 10.18832/kp1990013
Byla vyvinuta rychlá a jednoduchá HPLC metoda stanovení obsahu kyseliny sorbové ve vínech. Doba stanovení je 2 až 3 minuty. K izolaci kyseliny sorbové z matrice lze s výhodou použit kolonky tuzemské výroby. Metoda je vhodná pro sledováni obsahu kyseliny sorbové v hladinách nad 0,1 mg.l-1 a je použitelná nejen pro víno, ale i pro další výrobky nápojového průmyslu.
Příprava kyseliny L-jablečné pomocí imobilizovaných bakteriálních buněk.Recenzovaný článek
H. KUČEROVÁ, B. ŠPAČEK, J. ČERNÝ
Kvasny Prum. 1990; 36(4): 101-105 | DOI: 10.18832/kp1990014
Byly hledány optimální podmínky přípravy biokatalyzátoru pro výrobu kyseliny L-jablečné enzymovou transformací kyseliny fumarové a optimální podmínky jeho využívání. Pro přípravu alginátového imobilizátu s vysokou transformační aktivitou přeměny fumarátu v L-malát a dostatečně vysokou stabilitou je výhodné použití bakteriálního kmene Corynebacterium species ze stacionární fáze růstu. Zvýšení produkce L-malátu a snížení tvorby vedlejšího produktu sukcinátu lze ovlivnit tzv. aktivací pomocí detergentu. Zvýšení stability a pevnosti imobilizátu se dosáhne jeho sušením a následným nabobtnáním v roztoku stabilizačního činidla. Při použiti imobilizátu...
Přestup kyslíku při jednorázové kultivaci.Recenzovaný článek
F. POTŮČEK
Kvasny Prum. 1990; 36(4): 106-108 | DOI: 10.18832/kp1990015
Práce se zabývá studiem přestupu kyslíku při vsádkových kultivacích v mamutkovém fermentoru. Intenzita přestupu kyslíku byla charakterizována jeho objemovým součinitelem přestupu, který byl stanoven bilanční metodou pro plynnou fázi. Dosažené hodnoty kLa byly popsány korelačními vztahy a diskutovány i z hlediska energetické spotřeby. Rovněž byly vyhodnoceny růstové charakteristiky kultivovaných kvasinek kmene Torulopsis ethanolitolerans.