Kvasný Průmysl, 1991 (roč. 37), číslo 3
Měření průtočnosti křemelin v laboratorním filtru.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1991; 37(3): 65-70 | DOI: 10.18832/kp1991009
Článek se zabývá měřením průtočnosti křemelin v malém laboratorním filtru a ověřováním podmínek platnosti filtrační rovnice, Výsledky měření závisely především na vlastnostech filtrační podložky. Nejvyšší průtočnost a reprodukovatelnost z měření se čtyřmi různými podložkami poskytla textilní tkanina. Průtočnost křemelin se měřila metodou s předem naplavenou vrstvou a dvěma metodami s postupným naplavováním křemeliny za konstantního tlakového rozdílu.
Enzymové bílkovinné hydrolyzáty ze sladového květu.Recenzovaný článek
I. ILIEV, B. ČORBANOV, V. TODOROVA
Kvasny Prum. 1991; 37(3): 70-74 | DOI: 10.18832/kp1991010
Je uveden přehled literatury o využití sladového květu, který je odpadem při výrobě sladu. Byla zkoumána hydrolýza sladového květu alkalickou proteasou a stanoveny optimální podmínky procesu. Bylo prokázáno, že se v průběhu hydrolýzy kolem 65 %surové bílkoviny hydrolyzuje do vysokého stupně. Bylo zjištěno, že hydrolyzovaný sladový květ je možno usušit a rozemlít na moučku, obsahující 0,7 až 0,8 % aminodusíku a 35 % extrahovaných látek. Extrakt je možno zkoncentrovat a výsledný produkt pak obsahuje 40 až 45 % bílkovinného hydrolyzátu (stupeň hydrolýzy 38 až 42 %), 40 % dextrinů a solí vztaženo na sušinu extraktu. Složení aminokyselin hydrolyzátu prakticky...
Stručná história Saccharomyces sensu stricto.Recenzovaný článek
Vaughan A. MARTINI, A. MARTINI
Kvasny Prum. 1991; 37(3): 74-79 | DOI: 10.18832/kp1991011
Autori stručne rekonštruovali l50ročnú históriu klasifikácie kvasiniek spojených s výrobou vína a piva známych ako skupina sensu stricto rodu Saccharomyces. Skúmali dósledky, aké mohla mať v minulosti a móže mať v súčasnosti či budúcnosti správna či nesprávna klasifikácia týchto kvasiniek na výskum a biotechnológiu.