Kvasný Průmysl, 1991 (roč. 37), číslo 5
Tvorba a redukce diacetylu v průběhu kvašení a zrání piva.Recenzovaný článek
P. VOLF
Kvasny Prum. 1991; 37(5): 129-134 | DOI: 10.18832/kp1991015
Při fermentaci piva v CKT je diacetyl jedním z ukazatelů průběhu kvašení a zrání piva. S tím souvisí i snahy o snižování jeho hladiny v pivu. V odborné literatuře je publikována řada způsobů ovlivňujících jeho koncentraci - od klasické regulace fermentačních podmínek až po změnu enzymových hladin kvasinek metodami genového inženýrství. Nové selektivní kmeny s vnesením genu acetolaktát dekarboxylasy - E. C. 4.1.1.5 nebo se stimulací diacetyl reduktasy - E. C. 1.1.1.5 poskytují možnost prudkého snížení hladiny diacetylu. Dosud problémem u transformantů zůstává stabilita kmene. Proto tradiční mechanismy ovlivňující jeho tvorbu - teplota, tlak, složení...
Výsledky uchovávania mikroorganizmov lyofilizáciou.Recenzovaný článek
J. FUSKA
Kvasny Prum. 1991; 37(5): 134-137 | DOI: 10.18832/kp1991016
Bol vypracovaný a overený zjednodušený spôsob uchovávania mikroorganizmov lyofilizáciou. Uchovávané kmene boli po dvoch rokoch oživené a schopné produkovat požadované metabolity v pôvodných množstvách. Spôsob uchovávania možno využiť pri príprave štandardného inokula pre testovacie metódy vo farmaceutickom, potravinárskom i drevárskom výskume ale aj na prípravu vegetatívneho inokula pre procesy biosyntézy metabolitov.
Produkcia biomasy Kluyveromyces marxianus na srvátke.Recenzovaný článek
M. STREĎANSKÝ, E. ŠTURDIK, M. TOMÁŠKA, T. MALIAR, Ľ KREMNICKÝ
Kvasny Prum. 1991; 37(5): 137-141 | DOI: 10.18832/kp1991017
Pre fermentačnú produkciu biomasy a β-galaktozidázy bol použitý kmeň Kluyveromyces marxianus CCY 5l-l-l. Optimalizované médium pozostávalo zo sladkej srvátky s prídavkom 1 % síranu amónneho a 0,2 % kvasničného extraktu. V poloprevádzkovom 1500 l fermentore bol dosiahnutý výťažkový koefictent Yxs = 0,19 po 12 h kultivácií limitovanej kyslíkom. Udržiavanim parciálneho tlaku kyslíka v médiu na hodnote 15 % bolo dosiahnuté zvýšenie Yxs na0,24 a skrátenie kultivácie na 10 h, ale špecifická aktivita β-galaktozidázy v bunkách klesla o 24 %.