Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 4
Samovolné přepěňování piva - gushing.Recenzovaný článek
J. ČEPIČKA, J. ŠROTŮ, J. ŠKACH
Kvasny Prum. 1993; 39(4): 98-102 | DOI: 10.18832/kp1993007
Formou Literárního přehledu je diskutována definice gushingu a jeho typy, dále teoretické principy tohoto jevu, fyzikální faktory ovlivňující gushing, chemická podstata, význam surovin i technologické možnosti potlačení gushingu u piva. Gushing představuje velmi složitý fenomén, který může mít řadu příčin. Určení jednoznačných postupů prevence proti gushingu, eventuelně jeho odstranění zůstává dosud jen přáním.
Analýza potravinářsky významných barviv ze sladkovodních řas metodou HPLC.Recenzovaný článek
J. KOPECKÝ, M. KAJAN, V. TICHÝ
Kvasny Prum. 1993; 39(4): 102-106 | DOI: 10.18832/kp1993008
V práci je prezentována metoda kvalitativní a kvantitativní analýzy potravinářsky zajímavých barviv v biomase sladkovodní řasy Chlorella vulgaris. Metoda umožňuje stanovení chlorofylů včetně jejich degradačních produktů, xantofylů a karotenů pomocí gradientové vysokoúčinné kapalinové chromatografie na reverzní fázi. Identifikace jednotlivých pigmentů a jejich degradačních produktů byla prováděna porovnáním spekter získaných pomocí detektoru diodového pole s údaji publikovanými v literatuře. Současně je dokumentován vliv extrakčních podmínek na kvalitu analýzy a tvorbu degradačních produktů pigmentů.