Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 5
Požadavky sladařsko-pivovarského průmyslu na surovinu z pohledu tuzemska a zahraničí.Recenzovaný článek
K. KOSAŘ
Kvasny Prum. 1993; 39(5): 139-141 | DOI: 10.18832/kp1993009
Na základě dlouholetých zkušeností pracovníků sladařského ústavu jsou uvedeny základní požadavky sladařského průmyslu na kvalitu ječmene a popsány vztahy mezi jednotlivými parametry jakosti. Větší prostor je věnován problematice odrůdové čistoty a především obsahu β-glukanů vzhledem k ekonomickým dopadům při výrobě piva.
Možnosti využití a likvidace melasových výpalků.Recenzovaný článek
K. MELZOCH, M. RICHTERA, S. GWARDYS, Z. KOKUSZKO, Z. WLODARCZYK
Kvasny Prum. 1993; 39(5): 141-147 | DOI: 10.18832/kp1993010
Zpracování a likvidace lihovarských melasových výpalků zůstává stále značným problémem v celosvětovém měřítku. Práce se zabývá jak přehledem a možností zpracování melasových výpalků, tak vlastními výsledky autorů z biologického odbourávání tohoto odpadu produkcí biomasy s využitím kvasinek Candida tropicalis a Trichosporon cutaneum. Diskutována je možnost aplikace membránových separačních metod - ultrafiltrace a reverzní osmosy.