Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 7
Zkušenosti s kyselým praním kvasnic.Recenzovaný článek
J. KOZÁK, M. KOŘÁN, J. PROCHÁZKA
Kvasny Prum. 1993; 39(7): 194-197 | DOI: 10.18832/kp1993013
Článek se zabývá problematikou kyselého praní pivovarských kvasnic. Byla potvrzena účinnost uvedeného způsobu kyselého praní při odstraňování bakteriální kontaminace kvasnic a schopnost postupné adaptace kvasinek k nižším hodnotám pH při opa kovaném kyselém praní. Popsaný způsob praní kvasnic byl ověřen v provozním měřítku s pozitivními výsledky.
Fermentačná produkcia kyseliny mliečnej. IV: Optimalizácia procesu, jeho scale-up a izolácia produktu.Recenzovaný článek
V. HERIBAN, V. SITKEY, E. ŠTURDÍK, V. SLÁMA, V. TIBENSKÝ
Kvasny Prum. 1993; 39(7): 197-203 | DOI: 10.18832/kp1993014
Práca nadvazuje na izoláciu termofilného producenta kyseliny mliečnej. Prezentuje poznatky z optimalizácie základných fermentačných podmienok a zloženia produkčnej pódy metódou plánovaného experimentu ako aj objemu používaného inokula. Analyzuje správanie sa procesu vo váčších fermentačných objemoch až po1500 l, pojednáva o možnostiach odfarbovania média, izolácie a purifikácie produktu a napokon porovnáva čistotu získanej kyseliny mliečnej s komerčne dostupným produktom. Navrhuje zloženie média a podmienky, za ktorých je priebeh procesu najlepší z hľadiska kinetiky, ako aj konverzie substrátu na produkt.