Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 9
Zkušenosti s použitím expertního systému při výrobě piva v CKT.Recenzovaný článek
J. VOTRUBA, Z. ŠTĚRBÁČEK, J. ŠAVEL, P. VOLF
Kvasny Prum. 1993; 39(9): 257-261 | DOI: 10.18832/kp1993017
Byl použit expertní systém LISAP k analýze dat z provozu CKT. Na třech příkladech byly demonstrovány jeho možnosti pro prognózování a optimalizaci výroby piva pomocí teploty a tlaku v CKT. Navržený způsob umožňuje najít takové hodnoty řídících veličin, které budou garantovat maximální rychlosti prokvašování mladiny a odbourání diacetylu.
Enzymové aktivity sladu - stanovení přímými metodami.Recenzovaný článek
J. ZEMEK, V. HOMOĽOVÁ
Kvasny Prum. 1993; 39(9): 261-263 | DOI: 10.18832/kp1993018
Práce se zabývá korelací mezi stanovením enzymových aktivit sladu pomocí tabletových eS-testů Sladová amylasa a Lichenasa s tradičními analytickými metodami jako je doba zcukření, diastatická mohutnost a viskozita sladiny. Z výsledků získaných na souboru 85 vzorků vyplývá, že pro světlé slady plzeňského typu je vyhovující aktivita α-amylasy 220 až 530 μkat/kg a pro β-amylasu jsou vyhovující hodnoty 100 až 1300 μkat/kg. Endogenní aktivita lichenasy není v přímé závislosti na hodnotě viskozity kongresní sladiny.