Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 9

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1993 (roč. 39), číslo 9

    Zkušenosti s použitím expertního systému při výrobě piva v CKT.Recenzovaný článek

    J. VOTRUBA, Z. ŠTĚRBÁČEK, J. ŠAVEL, P. VOLF

    Kvasny Prum. 1993; 39(9): 257-261 | DOI: 10.18832/kp1993017  

    Byl použit expertní systém LISAP k analýze dat z provozu CKT. Na třech příkladech byly demonstrovány jeho možnosti pro prognózování a optimalizaci výroby piva pomocí teploty a tlaku v CKT. Navržený způsob umožňuje najít takové hodnoty řídících veličin, které budou garantovat maximální rychlosti prokvašování mladiny a odbourání diacetylu.

    Enzymové aktivity sladu - stanovení přímými metodami.Recenzovaný článek

    J. ZEMEK, V. HOMOĽOVÁ

    Kvasny Prum. 1993; 39(9): 261-263 | DOI: 10.18832/kp1993018  

    Práce se zabývá korelací mezi stanovením enzymových aktivit sladu pomocí tabletových eS-testů Sladová amylasa a Lichenasa s tradičními analytickými metodami jako je doba zcukření, diastatická mohutnost a viskozita sladiny. Z výsledků získaných na souboru 85 vzorků vyplývá, že pro světlé slady plzeňského typu je vyhovující aktivita α-amylasy 220 až 530 μkat/kg a pro β-amylasu jsou vyhovující hodnoty 100 až 1300 μkat/kg. Endogenní aktivita lichenasy není v přímé závislosti na hodnotě viskozity kongresní sladiny.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.