Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 3
Jak vznikají dusitany při kvašení.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1994; 40(3): 70-74 | DOI: 10.18832/kp1994005
Článek se zabývá tvorbou dusitanů v počáteční fázi kvašení. Tvorba dusitanů se sledovala v modelovém systému, skládajícím se z tlumivého roztoku s dusičnanem draselným (pH 5,0), kontaminovaných kvasnic a m-fenylendiaminu. Přídavek kvasničného autolyzátu a peptonu stimuloval redukci dusičnanů, zatímco zkvasitelné cukry potlačovaly redukci dusičnanů v přítomnosti kvasnic. Inhibici redukce dusičnanů při kvašení lze částečně vysvětlit poklesem pH a tvorbou ethanolu během kvašení, ale kromě toho se pravděpodobně uplatňuje další mechanismus, spojený s přednostním využitím živných látek a růstových faktorů kvasinkami.
Matematicko-štatistická charakterizácia odbornej úrovně hodnotiteľa vína.Recenzovaný článek
F. MALÍK, Š VARGA
Kvasny Prum. 1994; 40(3): 74-77 | DOI: 10.18832/kp1994006
Príspevok hodnotí kvalitu práce členov medzinárodnej degustačnej jury. Mateniaticko-štatistickými metódami sa hodnotia údaje o 241 bielych a červených prírodných a šumivých vínach, ktoré hodnotilo l4degustátorov v dvoch hodnotiacich jury. Hodnoty Pcarsonovho koeficienta u jednotlivých hodnotiteľov sú značne rozdielne. Mediánové hodnoty súťažných vín a individuálne hodnoty degustátorov sů závislé, avšak symetrické len u kvalitných hodnotiteľov.