Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 2
Technická kontrola v pivovarech.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1995; 41(2): 33-44 | DOI: 10.18832/kp1995003
Systémové pojetí technické kontroly v pivovarech musí vycházet z nasycenosti trhu a z toho plynoucích úkolů technické kontroly. Jakost se definuje jako schopnost přesvědčit odběratele, aby zvolil vlastní výrobek na úkor konkurence. Změny technologie musí směřovat ke snižování výrobních nákladů a růstu jakosti. Kontrola se musí přesunout na místa vzniku závad, a proto jsou zapotřebí dostatečně přesné, rychlé a levné přístroje, použitelné přímo v provozu. Od statistické kontroly výrobků se musí přejít k statistické kontrole procesů. Pro rozeznání příčin mezi expandujícími a výrobu snižujícími podniky v prostředí nasyceného trhu je...
Řízený odběr kalů z vířivé kádě..Recenzovaný článek
T. ŠRUMA, T. LEJSEK
Kvasny Prum. 1995; 41(2): 44-48 | DOI: 10.18832/kp1995004
Odstraňování hrubých kalů z mladiny ve vířivé kádi se často potýká s problémy způsobenými roztékáním kalového kužele během spílání a pak i jejich odstraňováním ze dna kádě. Článek ukazuje novou, netradiční možnost odstranění zahuštěných kalů, které se odčerpávají z kádě po jejím naplnění v období, kdy jsou soustředěny v kuželu o malé základně. K odběru kalů se navrhlo a odzkoušelo zařízení, jehož hlavními prvky jsou pneumatická klapka, senzor na zjišťování čirosti protékající mladiny a ovládací procesní počítač. Kaly se odebírají ze středu dna kádě ve zcela automatizovaném režimu, jehož program se určí podle výsledků úvodních...