Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 9

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 9

    Stanovení vybraných biogenních aminů v pivu.Recenzovaný článek

    M. KŘÍŽEK, V. HLAVATÁ

    Kvasny Prum. 1995; 41(9): 265-269 | DOI: 10.18832/kp1995016  

    Je popsána metoda pro stanovení biogenních aminů v pivu na isokratické HPLC separaci N-substituovaných benzamidů. Výtěžky použitého způsobu extrakce z matrice byly pro putrescin 95,4 %, kadaverin 89,5 %, tryptamin 101,8 %, histamin 88,7 % a tyramin 93,2 %. Metoda je rychlá, dostatečně citlivý a vyznačuje se dobrou opakovatelností stanovení.

    Moderní metody a zařízení pro stanovení obsahu alkoholu v pivu.Recenzovaný článek

    E. DANDAROVA, P. GABRIEL, M. DIENSTBIER, P. SLADKÝ, L. ČERNÝ

    Kvasny Prum. 1995; 41(9): 269-274 | DOI: 10.18832/kp1995017  

    V příspěvku byl podán stručný přehled metod, které se v současné době nejvíce používají, jejich přesnosti, výhody a nevýhody. Konstatuje se, že tradiční metody jako destilační a refraktometrická jsou časově náročné, vyžadují zkušenosti a lze je provést pouze za laboratorních podmínek. U moderních automatických analyzátorů, např. PAAR a SCABA, jsou tyto nevýhody odstraněny (jsou rychlé a snadno obsluhovatelné). Jejich nevýhodou je vysoká cena. Blízká infračervená spektroskopie je relativně nová technika s velkou budoucností.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.