Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 9
Stanovení vybraných biogenních aminů v pivu.Recenzovaný článek
M. KŘÍŽEK, V. HLAVATÁ
Kvasny Prum. 1995; 41(9): 265-269 | DOI: 10.18832/kp1995016
Je popsána metoda pro stanovení biogenních aminů v pivu na isokratické HPLC separaci N-substituovaných benzamidů. Výtěžky použitého způsobu extrakce z matrice byly pro putrescin 95,4 %, kadaverin 89,5 %, tryptamin 101,8 %, histamin 88,7 % a tyramin 93,2 %. Metoda je rychlá, dostatečně citlivý a vyznačuje se dobrou opakovatelností stanovení.
Moderní metody a zařízení pro stanovení obsahu alkoholu v pivu.Recenzovaný článek
E. DANDAROVA, P. GABRIEL, M. DIENSTBIER, P. SLADKÝ, L. ČERNÝ
Kvasny Prum. 1995; 41(9): 269-274 | DOI: 10.18832/kp1995017
V příspěvku byl podán stručný přehled metod, které se v současné době nejvíce používají, jejich přesnosti, výhody a nevýhody. Konstatuje se, že tradiční metody jako destilační a refraktometrická jsou časově náročné, vyžadují zkušenosti a lze je provést pouze za laboratorních podmínek. U moderních automatických analyzátorů, např. PAAR a SCABA, jsou tyto nevýhody odstraněny (jsou rychlé a snadno obsluhovatelné). Jejich nevýhodou je vysoká cena. Blízká infračervená spektroskopie je relativně nová technika s velkou budoucností.