Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 12


Standardnost a stabilita pivovarských procesů.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 1996; 42(12): 376-379 | DOI: 10.18832/kp1996030  

Koncentrace pivovarské výroby v ČR vyžaduje orientaci pivovarů na vysokou standardnost výrobků, výrobních procesů a služeb. Standardnost se hodnotí časovými změnami rozdělení jednotlivých znaků, určujících kvalitu. Diskutují se různé tvary histogramů znaků, typických pro pivovarskou výrobu. Standardnost pivovarských procesů se hodnotí systémovými proměnnými, vázanými na výrobní dávku, např. dobou dávky a průběhem teplot.U vybraných procesů, např. uhynutí mikroorganismů při pasteraci lze průběh teplot nahradit jediným číslem, počtem pasteračních jednotek (PU). Podobně lze definovat jednotky senzorického poškození při pasteraci, nebo smyslového a biologického...

Příspěvek ke zjištění příčin zhoršené čirosti piv při filtraci.Recenzovaný článek

J. VOBORSKÝ, T. ŠRUMA

Kvasny Prum. 1996; 42(12): 379-382 | DOI: 10.18832/kp1996031  

Zhoršenou čirost piva při křemelinové filtraci zapříčiňují částice koloidního charakteru (menší než 1 μm), které se nezachytí filtrační vrstvou. Působením specifických enzymů na nefiltrované pivo a následným vyhodnocením filtrovatelnosti lze zjistit, která ze složek ovlivňuje flltrovatelnost piva. Laboratorní filtr umožňuje vyhodnotit jak tlakový nárůst při filtraci, tak dosaženou čirost. Dvojí filtrací s použitím hrubé a jemné křemeliny lze určit meze křemelinové filtrace. Po změření filtrátu na dvouúhlovém nefelometru (90°, 25°) je možné usuzovat na velikost částic v nefiltrovaném pivu, resp. ve filtrátu. Vyhodnocení zákalu při 0 °C po 24hodinové...

Zamyšlení nad ovlivněním zdravotního stavu alkoholem.Recenzovaný článek

B. TUREK, Z. LIKOVSKÝ

Kvasny Prum. 1996; 42(12): 383-385 | DOI: 10.18832/kp1996032  

Autoři na základě publikovaných údajů uvažovali nad možnými účinky alkoholu na zdravotní stav člověka. Dospěli k závěru, že konzumace nižších dávek alkoholu může riziko vzniku některých chorob snižovat, zatímco vyšší dávky alkoholu riziko poškození zdraví výrazně zvyšují.