Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 2
Dlouhodobý trend vývoje pivovarských vlastností chmelů české provenience.Recenzovaný článek
J. KUBÍČEK
Kvasny Prum. 1996; 42(2): 41-43 | DOI: 10.18832/kp1996003
Jsou uvedeny výsledky analytického sledování průměrného složení pryskyřic u sklizní chmele pro období 1950-1995 v žatecké oblasti a 1982-1995 v moravské oblasti České republiky. Z uvedených výsledků za 45 let je patrný nevelký dlouhodobý pokles obsahu α-kyselin, celkových a měkkých pryskyřic u těchto aromatických chmelů. Není ovšem vyloučena souvislost tohoto poklesu pivovarské hodnoty se změnami používaných analytických metod. Výsledky od počátku 80. let do současnosti naznačují jistou stabilizaci hodnot pryskyřičných frakcí v žatecké a moravské oblasti.
Zákon o potravinách, potravní kniha.Recenzovaný článek
B. ŠKOPEK
Kvasny Prum. 1996; 42(2): 43-47 | DOI: 10.18832/kp1996004
Příspěvek informuje o připravovaných změnách v potravinářské legislativě, zejména o tzv. potravní knize, která bude obsahovat definice druhů potravinářských výrobků a tzv. zákona o potravinách zachycujícím povinnosti výrobců, obchodních a kontrolních organizací. Učinnost zákona se očekává nejdříve v polovině roku 1996.
Kontrola jakosti potravinářských výrobků se zaměřením na nealkoholické nápoje.Recenzovaný článek
P. BAUDYŠ
Kvasny Prum. 1996; 42(2): 51-56 | DOI: 10.18832/kp1996005
Při celostátní prověrce jakosti nealkoholických nápojů v prvních sedmi měsících roku 1995 bylo hodnoceno 1 319 vzorků nealkoholických nápojů tuzemských i z dovozu. Požadavkům závazných právních předpisů nevyhovělo 9,9 % vzorků, přičemž tento podíl byl vyšší u dovážených nápojů než u tuzemských nápojů. Vzhledem k tornu, že se nealkoholické nápoje výrazně podílejí na spotřebním koši potravinářských výrobků, bude jejich kontrola stále předmětem činnosti státního dozoru. Cílem připravované legislativy by mělo být vytvoření jednodušších podmínek pro poctivé výrobce a z hlediska státní kontroly vytvoření účinnějšího a průhlednějšího systému kontroly.