Kvasný Průmysl, 1996 (roč. 42), číslo 3


Změny barvy při oxidaci piva.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ

Kvasny Prum. 1996; 42(3): 93-99 | DOI: 10.18832/kp1996006  

Sledovaly se změny absorpčních spekter piva ve viditelné oblasti při oxidaci vzdušným kyslíkem a peroxodisíranem draselným nebo amonným. Oxidační děje spojené se změnou absorbancí jsou nejrychlejší v počátečních fázích oxidace, přičemž může dokonce absorbance v počáteční fázi viditelného spektra dočasně poklesnout, což lze pravděpodobně přičíst oxidaci melanoidních látek. Diferenční měření změn absorbancí při 380 a 540 nm během oxidace piva mohou posoudit poměr účasti melanoidních i fenolických látek při oxidaci. Modelová oxidace vybraných nízkomolekulárních fenolických látek prokázala rozdíly v barvě produktů, přičemž většina z nich poskytovala žluté...

Nově vyšlechtěné odrůdy hořkých chmelů v České republice.Recenzovaný článek

J. KUBÍČEK

Kvasny Prum. 1996; 42(3): 99-102 | DOI: 10.18832/kp1996007  

Významným výsledkem dlouholeté úspěšné práce šlechtitelského oddělení Chmelařského institutu v Žatci jsou v současné době 2 vysokoobsažné křížence s označením "Bor" a "Sládek", které byly v loňském roce povoleny k pěstování. Za období 5 let se opakujících zkoušek byl u odrůdy Bor zjištěn průměrný obsah alfa-kyselin (KH) 10,6 % hm. v sušině, u odrůdy Sládek 8,7 % hm. v sušině. Oba chmele vynikají vysokými výnosy, odolností proti perenospoře a padlí chmelovému. Ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském v Praze proběhly technologické zkoušky, které potvrdily příznivé technologické vlastnosti obou novošlechtění. Na základě výsledků technologických zkoušek...